Gratis proefperiode

Wil jij ook inzicht en overzicht in alle voor jou relevante media aandacht?
Overzicht

Media-analyse Eurovisie Songfestival 2025: wie en wat werd besproken in de media?

Afgelopen week barstte het jaarlijkse liedjesfestijn weer los! Het Eurovisie Songfestival 2025 vond dit jaar plaats in de Zwitserse stad Basel. De Nederlandse inzending van dit jaar was Claude met het nummer ‘C’est La Vie’. Hiermee wist hij uiteindelijk een twaalfde plaats te behalen in de finale.

Elk jaar zorgt het Eurovisie Songfestival weer voor een golf aan media-aandacht, met duizenden berichten en reacties op sociale media en in de pers. Maar wat bepaalt nu precies welke onderwerpen, momenten of deelnemers extra in de spotlight komen? Om hier een helder beeld van te krijgen en concrete inzichten te bieden, hebben wij een uitgebreide media-analyse uitgevoerd rondom het festival van 2025.

In deze blog delen we graag onze belangrijkste bevindingen met je.

Algemene analyse

De media-aandacht rondom het Songfestival begon al vroeg. In december werd Claude aangekondigd als Nederlandse inzending, gevolgd door de onthulling van zijn nummer ‘C’est La Vie’ eind februari. Deze momenten trokken veel aandacht en worden later in deze blog verder toegelicht.

Ook andere kwesties speelden een rol in de aanloop naar het festival, zoals het verbod op pridevlaggen, dat leidde tot stevige discussie en droeg bij aan de algehele mediafocus op het evenement.

Claude zelf kreeg veel positieve aandacht. Bookmakers rekenden hem tot de favorieten, wat de media-interesse verder aanwakkerde. Tijdens het festival bleef hij prominent in beeld. Uitgelekte repetitiebeelden leidden aanvankelijke tot verdeeldheid over zijn kansen, maar na zijn optreden in de halve finale sloeg het sentiment om: media waren lovend en noemden hem zelfs kortstondig kanshebber op de winst. Uiteindelijk eindigde Claude als twaalfde. Ondanks een kleine tekstfout in één van zijn optredens was de toon in de berichtgeving na afloop vooral positief.

Neem een kijkje op de analyse pagina voor een uitgebreide inkijk in de statistieken en inzichten rondom de media-aandacht van het Songfestival.

Deelnemende artiesten

Naast Claude trokken ook andere deelnemers dit jaar de nodige media-aandacht. In totaal deden 37 artiesten mee aan het Eurovisie Songfestival 2025, maar enkele inzendingen springen er duidelijk uit in de berichtgeving.

De Oostenrijkse inzending JJ kreeg vooraf weinig aandacht, maar verraste door uiteindelijk het festival te winnen met een opvallend genre-overstijgend nummer.

Zweden werd vertegenwoordigd door KAJ, en werd vooraf als topfavoriet beschouwd.

Ook de Israëlische inzending, Yuval Raphael, stond volop in de schijnwerpers. Haar persoonlijke verhaal en het beladen thema van haar lied leidden tot een stroom aan reacties en politieke discussie.

Meer details over de media-impact van deze artiesten zijn terug te vinden in de analyse.

Bekendmaking Nederlandse deelnemer

Op 19 december werd officieel bekend dat Claude Nederland zou vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival 2025. Zijn benoeming volgde op wekenlange speculatie in de media, waarin onder meer Joost Klein, Suzan & Freek en Anouk als kanshebbers werden genoemd.

De bekendmaking van Claude als Nederlandse inzending zorgde voor een duidelijke piek in media-aandacht, zoals zichtbaar op de analyse pagina.

Bekendmaking nummer

De onthulling van Claude’s nummer ‘C’est La Vie’ verliep anders dan gepland. Hoewel de officiële release eind februari stond gepland, lekte het lied al een dag eerder uit. Hierdoor werd het nummer voortijdig breed besproken in de media.

Claude reageerde teleurgesteld via zijn sociale kanalen, maar wist de situatie ook luchtig te benaderen met de woorden “C’est la vie” – een subtiele verwijzing naar zijn eigen nummer, die door verschillende media werd opgepikt.

Het incident leidde tot flinke online discussie en gaf Claude’s inzending onverwachts al vroeg extra zichtbaarheid.

Het uitlekken van het nummer resulteert in een piek in de media-aandacht. In de analyse is daarom al vanaf 26 februari een piek zichtbaar, hoewel het nummer pas op 27 februari zou worden gedeeld.

Vlaggengate

Eind april maakte de European Broadcasting Union (EBU) bekend dat tijdens het festival alleen vlaggen van deelnemende landen toegestaan zouden zijn. Pridevlaggen – al jaren een zichtbaar symbool van inclusiviteit binnen het Songfestival – waren daarmee niet langer welkom. De maatregel leidde direct tot stevige kritiek in media en op sociale platforms.

Diverse media brachten uiteenlopende meningen en nadat de AVROTROS aanvankelijk geen bezwaar wilde maken tegen het besluit, besloten zij dat na overleg met het COC toch te doen. De EBU bleef echter bij haar beslissing. Als reactie riep het COC het publiek op om tóch pridevlaggen mee te nemen als teken van protest.

Meer inzicht in hoe deze mediadiscussie zich ontwikkelde is terug te vinden in de analyse, waar een overzichtelijke tijdlijn in is opgenomen met de belangrijkste reacties en momenten.

Bekijk de analyse

Wil je meer inzicht in de media-aandacht rondom het Songfestival 2025? Bekijk dan de volledige analyse voor alle statistieken, tijdlijnen en verdiepende inzichten.


Wil jij ook een media-analyse van jouw data en media-aandacht? Lees dan meer over de mogelijkheden.

Afbeelding header: AVROTROS