Gratis proefperiode

Wil jij ook inzicht en overzicht in alle voor jou relevante media aandacht?
Overzicht

Media-analyse in een veranderende wereld: inzichten van het Congres Omgevingskennis

Hoe kunnen we onze analyses verbeteren? En hoe kunnen wij zelf media-analyses nog effectiever inzetten?

In ons vakgebied is het essentieel om op de hoogte te blijven van de nieuwe ontwikkelingen en te blijven netwerken. Daarom was het een uitgelezen kans om met ons team media-analisten van Clipit af te reizen naar het Congres Omgevingskennis. Dit jaar vond het plaats op een unieke locatie: Madurodam. Als kersverse media-analist mocht ik, Nina, ook mee om nieuwe inzichten op te doen en mijn kennis te verbreden.

Op donderdag 6 februari bezochten we met een groep van vier collega’s de tweede editie van dit jaarcongres. Meer dan 100 omgevingsanalisten konden kiezen uit twaalf workshops met uiteenlopende thema’s binnen ons vakgebied. Met veel nieuwsgierigheid volgde ik drie totaal verschillende sessies, die elk op hun eigen manier inspirerend waren.

De kracht van media-analyse in crisissituaties

De dag begon met een algemene keynote van Elizabeth Fry, hoofd van de analyseafdeling bij de NAVO. Ze gaf inzicht in hoe media-analyse heeft bijdragen aan het voorspellen van de inval van Rusland in Oekraïne. Haar verhaal illustreerde de enorme impact van ons vakgebied en hoe data en de media-inzichten strategische besluitvorming kunnen beïnvloeden.

Hoewel sommige inzichten open deuren waren, werd het belang van doelgroepgericht analyseren en communiceren nog eens extra benadrukt. Eén advies dat me zeker is bijgebleven: think of the champagne moment! Oftewel, vier je successen.

Het belang van beeld

De eerste sessie werd gegeven door Joost de Wert – mede-Nijmegenaar – en ging over data visual storytelling. Hierin stond de vraag centraal: hoe breng je een verhaal visueel krachtig over? Beeld is niet alleen ondersteunend, maar kan de boodschap op zichzelf al sturen. Hoe interpreteren we beelden en wat voor betekenis geven we er (onbewust) aan?

Deze sessie liet me nadenken over de kracht van visuele communicatie en hoe we dit effectiever kunnen toepassen in onze analyses. Een belangrijke les: goed doordachte visuals kunnen complexe data toegankelijk en impactvol maken.

Betrokkenheid van burgers en mediagedrag

De tweede workshop werd gegeven door Jochem Hoogenboom en richtte zich op het betrekken van burgers bij politieke besluitvorming. Hoewel dit niet direct aansluit bij ons werk bij Clipit, vond ik het interessant hoe ze verschillende betrokkenheidsprofielen in kaart brengen. Dit zette me aan het denken: kunnen wij deze profielen misschien implementeren in onze analyses? Welke doelgroepen reageren op welke berichtgeving en hoe kunnen we onze analyses nog gerichter maken?

De rol van media-analyse bij online haat

Als afsluiter volgden we een sessie van Sanne Eggengoor en Sander Heithuis van RTL over de impact van media-analyse op het in kaart brengen van online haat. Ze ontwikkelden een AI-model dat haatberichten kan onderscheiden en analyseren, waardoor ze een overzicht kregen van de omvang van online haatcampagnes. Ik schrok van de hoeveelheid haatberichten die er online rondgaan en dit onderstreept de maatschappelijke relevantie van media-analyse.

Dit soort inzichten helpen om strategische keuzes te maken over hoe met online negatieviteit om te gaan. In mijn ogen is dit, met alle veranderingen binnen social media en nieuwe wereldleiders, een relevanter thema dan ooit.

Conclusie: media-analyse is relevanter dan ooit

De vraag die ik weleens krijg: ‘Wat kun je eigenlijk met media-analyse?’, werd op dit congres op verschillende manieren beantwoord. Van geopolitieke analyses tot online haatdetectie, de toepassingen zijn breed en maatschappelijk relevant. Dit congres heeft mij laten inzien dat media-analyse, in deze ongelooflijk media-gevulde wereld, relevanter is dan ooit.

Daarnaast heb ik geleerd hoe sterk beeld kan zijn, hoe essentieel het is om doelgroepen goed te begrijpen en bovenal: hoe belangrijk het is om ook stil te staan bij je successen. Uiteindelijk draait het niet om de data zelf, maar om de verhalen die we ermee vertellen.