Gratis proefperiode

Wil jij ook inzicht en overzicht in alle voor jou relevante media aandacht?
Overzicht

Waarom je geen PR-campagne moet starten zonder media monitoring

In het continu veranderende medialandschap, waar informatie zich razendsnel verspreidt, is het cruciaal om de effectiviteit van je public relations (PR) inspanningen nauwlettend te volgen. Waar we vaak zien dat organisaties veel investeren in het verkrijgen van media vermeldingen, wordt het monitoren hiervan buiten beschouwing gelaten. Maar het achteraf meten van het succes van een PR-campagne zorgt er juist voor dat je jouw harde werk kunt onderbouwen en toekomstige campagnes nog beter kunt opzetten. 

Wat is media monitoring?

Voordat we je meenemen in het verhaal is het goed om even terug te gaan naar de tekentafel. Wat is media monitoring? Met media monitoring heb je inzicht en overzicht van alle voor jou relevante media vermeldingen in online-, print- en social media, radio & TV. Middels een dagelijks overzicht via een nieuwsselectie of newscast met alle relevante media vermeldingen en de mogelijkheid om analyses en inzichten te halen uit het dashboard ben je altijd op de hoogte. Zo krijg je inzicht in wat de impact is van de media-aandacht voor jouw marketing- en communicatie strategie. Hoe jij media monitoring inzet bij jouw PR-campagne en waarom dit écht niet mag ontbreken vertellen we je graag in onderstaand verhaal. 

Plaats KPI’s in perspectief met media data

Jouw plan ligt klaar voor het lanceren van de PR-campagne. Je bent enthousiast en wilt zo snel mogelijk aan de slag. Toch is het goed om eerst KPI’s op papier te zetten zodat je de opgehaalde media data in perspectief zet.

Interessante KPI’s bij een PR-campagne

KPI’s geven je houvast tijdens de campagne en tonen achteraf aan of jouw campagne succesvol is. Een campagne waarmee je zoveel mogelijk mensen wilt bereiken meet je door een doelstelling op te stellen voor potentieel bereik of volume. 

De kernboodschap is een interessante KPI wanneer je een bepaalde boodschap wilt overbrengen bij jouw publiek. Focus je met de campagne op duurzaamheid en is dit overgenomen in combinatie met je merknaam? Dan draagt het artikel bij aan het overbrengen van de kernboodschap. Lever voor het lanceren van de campagne jouw kernboodschap aan en wij zorgen dat jij jouw KPI kan meten.

Wil je grip op de reputatie en imago van je merk bij een campagne? Bij het berekenen van de branding kijken we naar het aantal keren dat de zoekopdracht is genoemd en waar in het artikel dat is. Hierbij scoort de titel hoger dan de vernoemingen in de alinea. Zo krijg je inzicht in de zichtbaarheid van de organisatie en in hoeverre je in contact komt met de doelgroep.

Persbericht klaar? Stuur hem alvast door!

Tijdig de media monitoring instellen en aanzetten is iets waar vaak pas last minute aan denkt. Door de campagnenaam en de titel van jouw persbericht mee te nemen in jouw zoekopdracht, ontvang je alle data in jouw overzicht en ligt alle focus op het succes van de campagne zelf. We stellen een label voor je in zodat je alle informatie over de campagne op één plek kan vinden.

Blijf real time op de hoogte en stuur snel bij

Na de lancering van een campagne wil je direct weten waar jouw campagne is geplaatst. Dat een campagne altijd het gewenste resultaat oplevert, is natuurlijk geen zekerheid. Daarom is het belangrijk dat je op ieder moment op de hoogte bent van alle vermeldingen in de media. Zo duik je zelf in jouw dashboard en zie je real-time waar berichten zijn gepubliceerd. 

Iedere ochtend krijg je de nieuwsselectie in jouw mailbox. Daarnaast besparen alerts je een hoop tijd tijdens een campagne. Met alerts krijg je namelijk een melding wanneer iemand buitensporig negatief reageert of wanneer er een toename van berichten is binnen een bepaald tijdsbestek. Zo ben je continu op de hoogte en stuur je snel bij. Zonder al je andere taken uit het oog te verliezen.

Benchmark het resultaat en optimaliseer toekomstige campagnes

De campagne draait een tijdje en je bent benieuwd naar een totaaloverzicht van alle berichtgeving en de impact hiervan. Toch wordt hier vaak te weinig aandacht aan besteed. Maar niet voor jouw campagne, want je stelde in het begin KPI’s op en ook de data is nauwkeurig opgehaald. Afhankelijk van de voor jou relevante KPI’s kijk je in jouw dashboard naar onder andere PR-waarde, sentiment, tone of voice of de kernboodschap. Door ook specifiek te filteren op bronnen of auteurs krijg je heel eenvoudig inzicht in of die ene journalist jouw campagne heeft opgepakt en hoe. 

Iets lastiger voor de eerste campagne, maar zeker handig voor toekomstige campagnes is het benchmarken van de resultaten. Door verschillende campagnes met elkaar te vergelijken kun je zien wat goed werkt en waar je in de toekomst nog eventueel moet bijsturen. Herhaal bij iedere campagne deze stappen en haal zo het maximale uit jouw campagne.

PR-campagne monitoring in de praktijk: #carnavalvrij

Met bovenstaande 3 stappen zorg je dat media monitoring een onmisbaar onderdeel van elke succesvolle PR-campagne wordt. Door regelmatig en nauwkeurig de media-aandacht te monitoren, meet je de effectiviteit van je PR-strategie. Hierdoor zet je reputatiemanagement op een strategisch niveau in. We helpen dagelijks honderden organisaties, zodat zij de meest waardevolle inzichten uit hun campagnes halen.

Zo verzorgden wij voor Bavaria campagne monitoring voor de campagne #carnavalvrij. Onze analyse & insights specialisten analyseerden de resultaten van deze campagne. De resultaten vertaalden zij vervolgens naar waardevolle en kwalitatieve inzichten in één integrale analyse, inclusief onderlinge verbanden en kansen.

In alle rust jouw campagnes volgen, zonder op ieder moment druk te hoeven zijn met het resultaat hiervan? Wij zijn ervan overtuigd dat je altijd media monitoring moet inzetten voor, tijdens en na het lanceren van een PR-campagne. Je speelt snel in op berichtgeving, je meet de impact van de PR-campagne en je hebt de mogelijkheid om PR-strategie aan te passen of bij te sturen. Daarnaast versterk je je reputatiemanagement en imago en verzamel je bewijslast voor jouw inspanningen en deze te koppelen aan je KPI’s. 

Meer weten? Neem contact met ons op!