Overzicht

Beroemdheden en gesponsorde tweets

De zus van Kim Kardashian, Khloe, stuurde ooit de tweet ‘Pregnancy lips…. @EOS to the rescue! LOL’ en verdiende hier $13.000 mee. Kim zelf twitterde volgens NY Magazine voor webwinkel ShoeDazzle.com en kreeg $10.000 voor een tweet. Oud-bokser Mike Tyson verdient $3.250 als hij twittert ‘Golden Crisp … still my favorite cereal’.

In de Verenigde Staten kijkt het publiek er niet van op dat bekende en onbekende Amerikanen regelmatig reclameboodschappen via Twitter uitsturen. Dat wil echter niet zeggen dat ze bij iedereen in de smaak vallen. Uit onderzoek van Mediabrix blijkt dat bijna de helft van de Amerikanen de reclametweets misleidend te vinden. Zeker als het in het geniep gebeurt. In zowel de Verenigde Staten als Groot-Brittannië is flinke ophef ontstaan toen grote namen als Lilly Allen en Oprah Winfrey twitterden over producten zonder erbij te vermelden dat ze daar geld voor kregen. In Engeland zijn daar al boetes voor uitgedeeld.

Inmiddels is het een hele industrie geworden. Sponsored Tweets, het reclamenetwerk van Izea, heeft naar eigen zeggen al meer dan twee miljoen sponsordeals op sociale media afgerond. Ook in Nederland hebben we bureaus die zich hier mee bezig houden. Dirk Zeelenberg richtte in maart met kompaan Ton van ’t Noordende Spread the Brand op. Een twitterplatform dat twitteraars betaalt voor tweets van adverteerders. De hashtag #ad wordt toegevoegd bij betaalde berichten, dat moet duidelijk maken dat het om een advertentie gaat. Geheel volgens de gedragscode voor sociale media van brancheorganisatie DDMA, die de hashtags #ad of #spon adviseert voor gesponsorde berichten.

De vergoeding voor reclame­tweets is in Nederland lager dan in het veel grotere Amerika. Toch gaat het om forse bedragen: duizenden euro’s voor een serie tweets. De waarde van een tweet hangt onder meer af van het aantal volgers, hun locatie, het aantal keer dat een bericht geretweet wordt en de branche. Net als bij onze PR-waarde gaat het om een cocktail van impact en invloed. Deze blogpost is samenvatting van een artikel uit het FD van 11 juni 2013.

Gratis PR-check

Benieuwd wat er over jou wordt geschreven in de media?

Wil jij op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze Nieuwsbrief