Overzicht

ClipTalk: van Klimaatzaak naar thought leader

Dinsdag 12 april 2016 verzamelde communicatie- en PR-professionals zich in het Volkshotel om zich te laten inspireren op het gebied van media, monitoring en ROI tijdens ClipTalk. Matthijs Kettelerij, Communicatiemanager van Urgenda neemt je mee in zijn verhaal over de Klimaatzaak. Wat betekende dit voor de organisatie en hoe heeft het monitoren van de media hem geholpen grip te krijgen op de PR?

Ook Elske Schreurs van het Mauritshuis sprak op #ClipTalk16. Een verslag van haar presentatie vind je hier.

De boodschap is belangrijker

Urgenda is de organisatie voor duurzaamheid en innovatie in Nederland. Met weinig middelen en mensen willen zij bedrijven, overheden en particulieren sneller duurzaam maken. Om dit te realiseren faciliteren zij initiatieven als Dag van de Duurzaamheid, The Climate Miles en Low Car Diet.  De boodschap is belangrijker dan de naam van de organisatie, Urgenda staat in dienst van het doel.

Klimaatzaak

In 2012 klaagde Urgenda de Nederlandse Staat aan vanwege zorgplicht en onrechtmatige daad; de Nederlandse Staat hield zich niet streng genoeg aan de internationale verdragen die internationaal getekend zijn om klimaatverandering tegen te gaan. Drie jaar later, in 2015, vindt de hoorzitting en de uitspraak plaats. Samen met 900 mede-eisers won Urgenda de zaak en droeg de rechter de Staat op om meer actie te ondernemen tegen klimaatverandering en de CO2-uitstoot voor 2020 met 25% te verminderen (t.o.v. 1990).

Internationaal nieuws

Het mediacircus barstte los, met een livestream vanuit de rechtszaal kon de hele wereld meekijken naar de hoorzitting en de uitspraak in deze zaak. De Klimaatzaak was bij nationale en internationale media top of mind. ‘Binnen een half uur was het nieuws de hele wereld over.’ aldus Matthijs. Dat bleek mede uit alle (internationale journalisten) die hij aan de telefoon had. Daarbij groeide ook de interesse naar Urgenda en zijn mede-eisers. Een win-win situatie: de Klimaatzaak is gewonnen en ook Urgenda zelf wordt nu gezien als een autoriteit als het gaat om duurzaamheid, energie, klimaatverandering en CO2-uitstoot.

Dag van de Duurzaamheid, Low Car Diet en The Climate Miles

De Klimaatzaak is uitgegroeid tot een prachtig PR-moment voor Urgenda. Echter hadden zij dat niet verwacht en was het absoluut niet het doel waarom zij de zaak tegen de Staat startte. Anders is dit bij de campagnes die zij faciliteren. Zo speelt free publicity bij campagnes als Dag van de Duurzaamheid, Low Car Diet en The Climate Miles een grote rol. Hier gaat het om burgers en bedrijven te activeren om stil te staan bij het klimaat. Door de media op te zoeken probeert Matthijs draagvlak te creëren bij deze doelgroepen en Nederland steeds bewuster te maken.

Impact uit monitoring als bewijskracht

Door de monitoring van media tijdens de Klimaatzaak was Matthijs altijd op de hoogte van wat er in het nieuws verscheen. Achteraf heeft hij door middel van een media analyse goed in kaart kunnen brengen wanneer er pieken ontstonden in de berichtgeving. Maar ook de media-exposure per doelgroep is voor hem heel belangrijk geweest: ‘Wat ik fijn vind om te zien is wie er over mij schrijft en wat belangrijke artikelen zijn. Wil je vijf keer in de krant staan of is één bepaald blog of nieuwsitem veel interessanter? Zo kan je beter sturen en de pers gerichter benaderen’. Tot slot was hij in staat om door middel van de PR-waarde aan partners terug te kunnen koppelen wat de waarde is van de media exposure waar zij in geïnvesteerd hebben.

Gratis PR-check

Benieuwd wat er over jou wordt geschreven in de media?

Wil jij op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze Nieuwsbrief