Overzicht

EK Barometer: Online Nederland verrassend positief

Van Marwijk hoeft niet weg en pijlen nu gericht op Olympische Spelen

Hollandse nuchterheid overheerst in de online berichtgeving over de fatale nederlaag van gisteren. Over de wedstrijd werd binnen online en social mediabronnen 39.590 geschreven (aandeel Twitter 91%). Opvallend is dat 69% van de berichten een positief sentiment uitdrukt; de Nederlander laat zich niet kennen! Een groot deel van de online amateuranalytici geeft bovendien een belangrijk signaal af aan de KNVB: Laat Van Marwijk blijven.

Na de teleurstelling van gisteravond verwacht je heel wat gefrustreerde online uitingen, niets is minder waar. De Nederlandse burgerjournalisten treuren, maar blijven nuchter “Respect voor het Nederlands #elftal. Door het WK hebben we ons zo verheugd dat de teleurstelling nu groot is. Dank mannen!”. Nu de EK-koorts weer kan dalen, zien we uit naar de volgende gekte: de Olympische Spelen. “Dan maar goud pakken tijden de Olympische Spelen.”

Ook Bert van Marwijk hoeft de Nederlandse straten niet vol schaamte te betreden. Van het krediet dat hij de afgelopen jaren heeft opgebouwd, blijft genoeg over voor eerherstel. De Twitteraars zijn van mening dat Bert weinig blaam treft; 43% van de berichten was positief. Zijn poging om tegen Portugal met een nieuwe opstelling te werken wordt gewaardeerd. “Vind het vooral super zielig voor Bertje, hoop echt dat hij blijft!:)”

Stekelenburg positieve uitzondering

Een echte zondebok voor de slechte resultaten van Oranje is online niet te traceren. Wel zijn de tweeps van mening dat de spelers hun topsalarissen niet verdienen. Het goede doel is volgens de meesten een goede bestemming voor al dat geld. Wie zijn salaris wel mag houden is de “held van het veld”; keeper Maarten van Stekelenburg. Na de wedstrijd van gisteren was 70% positief over zijn prestaties. “Eerlijk, Stekelenburg was beste speler van Nederlands team dit EK!” Daarnaast wordt het spel van Sneijder en Van der Vaart gewaardeerd, zij mogen hun centjes houden.

Gratis PR-check

Benieuwd wat er over jou wordt geschreven in de media?

Wil jij op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze Nieuwsbrief