Overzicht

Froome wint ook Tour d’Online

De 102e editie van de Tour de France zit er inmiddels op. Clipit volgde de afgelopen drie weken de online berichtgeving over de Tour in binnen- en buitenland. De Brit Chris Froome fietste niet alleen het snelst van Utrecht naar Parijs, hij is ook veruit de meest besproken wielrenner. Nairo Quintana wordt net als in de echte Tour tweede, terwijl nummer drie Alejandro Valverde online aan alle kanten voorbijgereden wordt. Vanuit Nederland is er lof voor Robert Gesink en bijval voor Tom Dumoulin.

Een goed begin zorgt voor veel publiciteit

Iedere Nederlandse wielerliefhebber wist maanden geleden al waar hij op zaterdag 4 juli zou zijn; in Utrecht, om de Grand Depart van de Tour bij te wonen. Op het hoogtepunt van een on-Nederlandse hittegolf vertrokken 198 renners die dag één voor één voor een korte tijdrit. Het werd meteen wereldwijd de meest besproken etappe van de Tour (27.497 berichten). De aandacht voor de Tour was sowieso het grootst in het begin van de ronde; etappe drie (met massale valpartij en finish op de Muur van Huy) en twee (van Utrecht naar Neeltje Jans) maken de top drie meest besproken etappes van de hele tour compleet. Utrecht is er met al die aandacht dan ook zeker in geslaagd om zichzelf internationaal op de kaart te zetten.

Leider door lijden

De eerste verschillen in het klassement ontstonden al in de Zeeuwse wind en op de muur van Huy, waar Froome voor het eerst het geel pakte. De leider in het online klassement na drie dagen was echter niet Froome, maar de Nederlander Tom Dumoulin (14.682 berichten). Tegen die tijd was Dumoulin al op weg naar huis; hij viel in rit drie en brak daarbij zijn schouder. Dat daar meer over werd geschreven dan over geletruidrager Froome vertelt iets over het Tourpubliek: niet alleen de heroïsche overwinningen, maar juist ook de dramatische valpartijen boeien.

De eeuwige tweede

Bij de eerste rustdag op 13 juli rijdt Froome zowel online als offline al in het geel. Opvallende nummer vier in beide klassementen is Peter Sagan. De Slowaakse alleskunner is de ultieme underdog van deze tour; hij finisht in de eerste week zo’n beetje elke etappe op het podium, maar wint geen rit. Dat levert hem wereldwijd sympathie op. Naast de favorieten Nibali en Contador doen de sprinters het goed in de eerste week van de Tour d’Online; over Greipel en Cavendish wordt veel geschreven met dank aan hun etappeoverwinningen.

De Grote Vier bepalen het nieuws

De kenners zien bij aanvang van deze Tour vier kanshebbers voor de eindoverwinning: Chris Froome, Nairo Quintana, Alberto Contador en Vincenzo Nibali. Na de Pyreneeën staan de Grote Vier al op positie 1, 3, 6 en 9 in het algemeen klassement. Hoewel Nibali dan al bijna acht minuten achterstand heeft op leider Froome, zien we dat er over hem alsnog veel meer geschreven wordt dan over de veel beter geklasseerde Tejay van Garderen (op dat moment 2e) en Alejandro Valverde (4e). De Grote Vier vormen namelijk op dit moment al de top vier van het online klassement, en dat zal tot in Parijs niet meer veranderen.

Froome online oppermachtig

De strijd om het algemeen klassement moet beslist worden in vier slopende Alpenetappes. Froome gaat de Alpen in met een behoorlijke voorsprong, zowel in de Tour de France als in onze Tour d’Online. Op de fiets wordt het nog spannend als Quintana in de laatste twee dagen de aanval kiest en dichter bij Froome komt. Op het web wordt de overmacht van Froome alleen maar groter. Met 143 duizend om 80 duizend berichten blijft hij Quintana ruim voor. Contador (ruim 66 duizend berichten) en Nibali (ruim 65 duizend) geven elkaar niets toe.

De onverslaanbare of de oninteressante?

Opvallend is de positie van Alejandro Valverde in de Ronde van Internet. El Imbatido (de onverslaanbare), zoals zijn bijnaam luidt, weet zich als enige te nestelen tussen de gedoodverfde favorieten met een derde plaats. Online staat hij echter geparkeerd; vanaf dag één is de Spanjaard niet interessant en dat blijft eigenlijk de hele tour zo. Over eeuwige tweede Sagan, sprintkoning Greipel en uitvaller Van Garderen wordt veel meer geschreven. Valverde blijft nog net Mark Cavendish (één ritzege) en Robert Gesink (6e in het algemeen klassement) voor.

Tour de Chauvinisme

Naast een grote wielerwedstrijd is de Tour elk jaar weer een enorme levende flyer voor Frankrijk als vakantiebestemming. Zelfs nu de Franse renners niet veel verder komen dan knokken om plaats 9 en wanhopige pogingen om op Quatorze Juilliet te winnen, is Frankrijk het land wat de meeste aandacht besteedt aan de Tour. Franse sites zijn verantwoordelijk voor 21% van de berichten. De Tour van 2015 was toch ook een klein beetje een Nederlandse tour, met de start in Utrecht en relatief goede prestaties van “onze jongens”. Dat zien we ook terug in de herkomst van de online berichtgeving: Nederland staat daar tweede, achter Frankrijk en nog voor de Duitsers, die zes etappes wonnen.

De aantrekkingskracht van drama

Gesink is ook in de Tour d’Online de beste Nederlander met een 10e plaats. Hij heeft bijna de hele tour nodig om Dumoulin, die al op dag drie af moest stappen, in te halen. Dumoulin weet met dat drama zelfs meer aandacht op zich te vestigen dan Bauke Mollema, die zevende wordt in het klassement om de gele trui. Een favorietenrol in de echte tour blijkt de manier om de Tour d’Online te winnen, zo demonstreren de Grote Vier. Word je niet bij de favorieten gerekend dan kom je online verder met telkens tweede worden, afstappen of zelfs vallen; de aantrekkingskracht van drama.

Gratis PR-check

Benieuwd wat er over jou wordt geschreven in de media?

Wil jij op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze Nieuwsbrief