Overzicht

Help! Information Overload

Hoe ga je om met de stortvloed aan info?

Dagelijks verschijnen ruim 5 miljard nieuwe berichten in de media. Je zou ruim 250 miljoen uur nodig hebben om alles door te nemen. Mission impossible dus! Hoe vind jij nou in deze brei aan aanbod, díe informatie die voor jou relevant, inspirerend of entertaining is? Ik neem je mee in een aantal theorieën en platformen die jou helpen om niet bedolven te worden, maar op een handige manier jouw weg in deze enorme berg informatie te vinden.

TMI

Too Much Information, luidt het vaak grappend. Maar bijna iedereen herkent het gevoel van overspoeld te worden door téveel informatie op een dag. Je mailbox die overloopt, de ontwikkelingen in je vakgebied die je wilt bijhouden en welk nieuws of welke artikelen doen er nu echt toe voor mij? Om nog maar te zwijgen over het bijhouden van de social media.

Een opgeruimde geest

De populariteit van de wereldwijde bestseller ’Een opgeruimde geest’ door Daniel Levitin wordt verklaard door de brede worsteling in de samenleving met informatie overload. In combinatie met de noodzaak om steeds vaker en sneller beslissingen te nemen leidt dit tot cognitieve overbelasting. Levitin stelt in zijn boek dat ‘de biologie van onze hersenen achterloopt bij de eisen die de moderne beschaving aan ons stelt’. Nooit meer multitasken, adviseert Levitin, want dat schijnt slechter voor je hersenen te zijn dan blowen. Paradoxaal detail, het boek van Levitin is een onwijs dikke pil: een stortvloed aan info waaronder je bedolven wordt over dit onderwerp.

Getting Things Done

Goeroe in time management David Allen pleit om je hersencapaciteit vrij te maken om ideeën te genereren, niet voor opslag van wat je moet doen. Met daarbij de 2 minuten regel: alle taken die je binnen twee minuten kunt afronden, doe je direct. Maar wat nou als het bulkt van de kleine klussen? Eerst even diep adem halen… Daarover zo meer. Platformen zoals Lifehacking spelen ook in op het fenomeen ‘slimmer werken en moeiteloos leven’ met tips & tricks. De laatste rage op dit gebied is de Japanse Marie Kondo met haar boek ‘Opgeruimd!’ om rust en orde in je leven te brengen.

Mindful

Ook de grote opkomst van mindfulness past binnen de huidige maatschappij waarin je maar blijft doorgaan. Mindful zijn richt zich erop die steeds maar doordenderende motor in je hoofd even tot rust brengen. Gewoon even niets. Apps die hierop inspelen, groeien als paddenstoelen uit de grond. Een aanrader is de soChicken app met lekker korte artikelen om je leven simpeler te maken en meer te genieten. Broeden op een leuker leven.

Media selecties op maat

De media speelt goed in op de behoefte aan selectie van voor jou relevante of interessante artikelen. Zo laat het nieuwe initiatief Spotter alleen nieuws zien dat jij belangrijk vindt. Spotter is opgezet door twee ex-medewerkers van Google en is een zelflerend systeem dat artikelen selecteert op het gedrag van de lezer. Blendle levert jou ook dagelijks een krantenoverzicht met een selectie van artikelen uit alle media in Blendle. Paper is het initiatief van de Persgroep en levert elke dag een top 15 geselecteerde artikelen. En Bruna gaat komen met een Blendle voor boeken. Ook Apple blijft niet achter en komt met een News app waarin artikelen van vele uitgevers in de fraaie Apple look gepresenteerd worden.

Filterkoffie

Clipit biedt informatieselecties on demand. Alleen de voor jou relevante berichten uit alle media in één overzicht samenbrengen, is waarmee Clipit ontzorgt. En die behoefte om te filteren wordt steeds groter. Niet alleen over hetgeen geschreven wordt over je merk, organisatie of campagne. Maar ook om bij te blijven met voor jou interessante vakontwikkelingen. Of gewoon voor de leuk, omdat je – zoals ik – artikelen over verre reizen met kleine kids graag wilt lezen. Ter inspiratie en om te blijven dromen.

Dataverrijking

De behoefte aan duiding is sterk gegroeid. Het is ook het bestaansrecht van de print versie van kranten. De krant lees je niet voor de snelheid van de berichten. Wel voor de duiding: achtergrond en opinie. Sneller kunnen filteren door te duiden is wat Clipit doet door een sentimentsanalyse en PR-waarde berekening op elk voor jou gevonden artikel los te laten. Je kunt dan weer filteren op de artikelen met de meeste impact. Of je zoomt in op jouw belangrijkste influencers, als must reads met de hoogste prio.

Tools tegen information overload

Welke tools zet jij in om informatie te filteren en ordenen? Als Clipit team hadden we donderdag een kennissessie Getting Things Done, buiten in de zon, om ons werk nog verder te structureren. Dat lukt al aardig goed, dankzij ons in huis ontwikkelde workflow- & CRM systeem van waaruit zowel redactie, development als sales collega’s werken. Van nieuwsselecties op maat zijn we allemaal al voorzien, uiteraard. Als jullie suggesties hebben hoe wij onze nieuwsvoorziening op maat nog verder kunnen verbeteren als tool tegen information overload? Ik hoor ze graag van jullie! Mail: Info@clipit.nl

Gratis PR-check

Benieuwd wat er over jou wordt geschreven in de media?

Wil jij op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze Nieuwsbrief