Gratis proefperiode

Wil jij ook inzicht en overzicht in alle voor jou relevante media aandacht?
Overzicht

Het coronadashboard: datavisualisatie anno nu?

Je mag het bijna een containerbegrip noemen: datagedreven beslissingen maken. Maar wat is hier eigenlijk voor nodig? Ten grondslag aan iedere datagedreven beslissing ligt – je raadt het nooit – een flinke bak met data. Deze ruwe data moet wel eerst worden verwerkt, want een getallenreeks alleen geeft je geen inzicht in haar betekenis, laat staan dat ze een goede basis vormt voor besluitvorming. Dé verbindende factor tussen de data en deze besluitvorming is de visualisatie. In dit blog is de datavisualisatie van het coronadashboard onder de loep genomen.

datavisualisatie coronadashboard

De voorpagina

Het coronadashboard geeft je in één oogopslag een overzicht van de belangrijkste indicatoren. Op landelijk niveau en visualiseert de risiconiveaus per veiligheidsregio en per gemeente. Tezamen schetsen deze indicatoren een betrouwbaar beeld van hoe het er op dit moment voor staat met het corona-virus in Nederland. Grotendeels wat je verlangt van een voorpagina. De enige cijfers die ontbreken zijn de relatieve stijgingen ten opzichte van de voorgaande periode. De afwezigheid hiervan wordt deels opgevangen door de beschrijving van “Laatste ontwikkelingen”, en door de weergave van het Reproductiegetal. Toch zeggen deze cijfers meer over de urgentie van de situatie en nuanceren ze de momentopname. Daarom zou een simpele uitbreiding op de grafieken, door ze af te zetten tegen tijd, een mooie toevoeging zijn aan de aanwezige visualisaties.

datavisualisatie coronadashboard

Interactiviteit kansen

In het huidige coronadashboard zijn veel visualisaties interactief, maar het laat ook kansen liggen waarvoor de basis al is gelegd. Om de relatieve dalingen en stijgingen te bekijken moet je eerst naar “Verloop van tijd” manoeuvreren. Deze grafiek heeft een paar opties om de data te bekijken en te vergelijken. Je kunt met de muis over de grafiek zweven om de waarde per dag te bekijken. En de periode aan te passen. Echter zijn alle gegevens beschikbaar per datum. Dit betekent dat de interactiviteit van het gehele dashboard kan worden vergroot door de visualisaties doorklikbaar te maken.

In ons Clipit dashboard werkt dat als volgt: Klik je op een datum of periode, dan worden alle gegevens van die dag getoond in verscheidene visualisaties. Als er een periode van langer dan één dag is geselecteerd worden op de hele pagina de eerder genoemde relatieve stijgingen en dalingen van deze periode weergegeven. De periode blijft vervolgens vrij in te stellen, maar past zich ook aan bij iedere selectie die je maakt in een visualisatie. Omdat het coronadashboard cijfers heeft per regio, kan dit dus worden meegenomen als instelbare optie. Om zo de data nog verder te filteren. Op deze manier krijg je een overzicht vergelijkbaar met de voorpagina, maar dan per periode of regio, om zo op interactieve wijze in- en uit te zoomen op de data. Alle indicatoren kunnen hier dan worden vergeleken en afwijkingen worden vastgesteld door grafieken naast of over elkaar te presenteren.

Vergelijkbaarheid

Evenals de instelbaarheid van een periode, zijn ook de vergelijkingsmogelijkheden van de verschillende visualisaties beperkt. Zo is het niet mogelijk om het aantal ziekenhuisopnames van afgelopen maand per regio direct met elkaar te vergelijken, of het Reproductiegetal per regio in te zien, omdat de grafieken naast noch over elkaar geplaatst kunnen worden. Deze data kan feilloos in één visualisatie worden weergegeven zoals ook is gedaan voor het totaal aantal positief geteste mensen. Bij het coronadashboard is gekozen voor voorgeprogrammeerde pagina’s. Een keus die omwille gebruiksgemak goed te begrijpen is, maar de analysemogelijkheden beperkt houdt.

Conclusie

Het coronadashboard laat zien dat wanneer je alle visualisaties in een bredere context van gerelateerde informatie plaatst, de som meer is dan het geheel der delen. De data wordt overzichtelijk en betrouwbaar gepresenteerd aan de burger en vormt de materie waaruit politiek beleid gesmeed wordt. De verbeterkans zit in de analysemogelijkheden, die bescheiden zijn door gebrek aan interactiviteit, vergelijkbaarheid en instelbaarheid van een periode bij de visualisaties.

Ben je benieuwd naar de toepassing van datavisualisatie in jouw vakgebied,? Of ben je nieuwsgierig naar dashboarding en wil je meer weten over onze analyse-mogelijkheden? Onze media analisten zitten voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Bel ons op 024 8000 704, mail naar info@clipit.nl of vul ons contactformulier in.