Overzicht

Huwelijk tussen online media en journalistiek

Katie Couric gaat zich verbinden aan Yahoo, aanleiding voor een interessant gesprek bij ‘De Wereld Draait Door’. De zoekgigant in verval wil het online nieuws heruitvinden en domineren. Eerder dit jaar heeft het bedrijf al de blog site Tumblr aangeschaft en nu halen ze de populaire ABC talkshowhost Katie Couric binnen. Yahoo een stille dood gestorven? Blijkbaar hadden we het mis!

Katie Couric naar Yahoo

Katie Couric wordt vanaf 2014 het gezicht van de dagelijkse online nieuwsuitzendingen op Yahoo, maar blijft ondertussen ook doorgaan met haar talkshow. Katie is niet de enige journalist die voor Yahoo gaat werken. De laatste maanden werden meer journalisten door Yahoo aangetrokken, zoals David Poque die jarenlang voor The New York Times schreef. Jeroen Smit, hoogleraar journalistiek aan de RUG, is erg enthousiast over deze ontwikkeling. Volgens hem kiest het bedrijf voor ‘kwaliteit’ en ‘echte journalistiek’. Maar heeft de papieren krant dan nog een toekomst?

Medium in zorg

Het medium in zorg is de papieren krant. Het gaat ontzettend slecht met de oude journalistiek door de concurrentie van het internet. De abonnees en adverteerders lopen weg.  Jeroen Smit denk dat binnen 7 a 8 jaar de kranten zoals we ze kennen verdwijnen. Grote titels zullen misschien overleven, maar de regionale kranten niet. Hij zegt: “Dat gesleep met dooie bomen en dood nieuws is niet duurzaam en niet meer nodig”. Toch doet het veel mensen pijn dat de papieren, traditionele krant zal gaan verdwijnen.

Digitaal tijdperk

Het tijdperk van de online krant is aangebroken. De krantjournalist zal steeds meer vervangen worden door de online journalist. Yahoo ziet kansen in het feit dat nog niemand domineert op wereldwijde schaal in het online nieuws. Google domineert in zijn online zoeken en e-mail, maar fungeert niet als nieuwsbron. Nederland zal dezelfde ontwikkelingen als de VS gaan doormaken, volgens Jeroen Smit. Yahoo dus toch maar eens wat beter in de gaten houden?

Gratis PR-check

Benieuwd wat er over jou wordt geschreven in de media?

Wil jij op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze Nieuwsbrief