Overzicht

Hyperlinken geen schending auteursrecht

Er is destijds weinig ophef over gemaakt, maar iemand van de rechterlijke macht stofte zijn wetboeken uit zijn studiejaar 1953 nog eens goed af en besloot dat hyperlinken in Nederland een inbreuk op auteursrecht vormt. Deze beslissing, ten nadele van Geenstijl destijds, was in essentie een drama voor elke journalist en knipselkrant: bij elke hyperlink moet je jezelf afvragen of hiermee geen extra bekendheid wordt gegeven aan mogelijk inbreukmakend materiaal. Gevolgen zijn een nader te bepalen schadevergoeding en veroordeling in proceskosten. Mijn mening, een bom onder de essentie van internet!

Gelukkig liet Geenstijl het er niet bij zitten en ging in hoger beroep. Hopend op een rechter die thuis wel een internet aansluiting had? Op dinsdag 19 november 2013, sprak het gerechtshof in Amsterdam het vonnis uit in het hoger beroep in de zaak ‘Playboy vs Geenstijl’. Conclusie: linken naar bestanden die door anderen op websites zijn gezet is geen inbreuk op het auteursrecht.

Helemaal vrijgesproken wordt Geenstijl niet. Ze schendt geen auteursrechten, maar had geen recht om te linken naar de gelekte foto’s ┬ádie ‘geen publiek belang’ zou hebben gediend. Verder wordt ze ook veroordeeld voor het plaatsen van een kleine uitsnede (100 bij 100 pixels) bij zijn blogbericht over de gelekte naaktfoto’s, vanwege inbreuk op de rechten van de fotograaf. Dat oordeel gaat in tegen een eerdere uitspraak, waarbij huizenzoekmachine Jaap.nl wel kleine versies van plaatjes van huizen van makelaarssites mocht overnemen. Die hadden zelfs grotere afmetingen.

Deze uitspraak is voor knipseldiensten als Google Alerts en Clipit een positieve uitspraak. De uitspraak dat het gebruik van kleinere foto’s een schending van copyright en auteursrechten is, kan vervelende gevolgen hebben voor websites als Pinterest en Tumblr die op grote schaal foto’s hergebruiken, vaak ook nog eens zonder bronvermeldingen. Pinterest geeft wel in haar gebruiksovereenkomst aan dat de Digital Millennium Copyright Act 1998 van toepassing is. Volgens deze wet kan een rechthebbende bij inbreuk op de rechten van een afbeelding dat melden, maar het lijkt mij nog een hele klus om alle betreffende afbeeldingen te vinden en te verwijderen. Met dank aan Bright!

Gratis PR-check

Benieuwd wat er over jou wordt geschreven in de media?

Wil jij op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze Nieuwsbrief