Overzicht

Offline post zorgt voor online buzz UMC Groningen

Het UMC Groningen prijkt bovenaan de top10 zorgaanbieders waarover het meest wordt gesproken binnen online en social media. Dat blijkt uit onderzoek van Clipit online media monitoring. Oorzaak: de wens van een 8-jarig jongetje dat voor een vierde niertransplantatie in het UMCG ligt. Hij wil zoveel mogelijk ansichtkaartjes ontvangen. De tweet “Doe mee! #sven 8 jarig jongetje 4e levertransplantatie. Zijn wens: jouw kaartje #UMCG Sven Spijker, Afd. L1,Postbus 11120,9700 CCGroningen” liet zijn wens in vervulling gaan.

Andere zorgaanbieders waarover veel werd geschreven binnen online en social media zijn het VU Medisch Centrum en het AMC Amsterdam, UMC Utrecht en het Leids UMC. Opvallend aan deze top5 is dat die enkel academische ziekenhuizen betreft. Een verklaring hiervoor is de mate waarin deze ziekenhuizen zelf de media opzoeken met onderzoeksresultaten en de online feedback die zij hierop ontvangen

Belang van zichtbaarheid

Het meest positief werd bericht over ’s Heeren Loo. In 3 maanden tijd was namelijk 18 van de 25 berichten over de zorgaanbieder positief tot zeer positief, waarmee zij een percentage van 72% aan positieve berichtgeving ten opzichte van het totaal behalen. Een dergelijk hoog aandeel positieve online berichtgeving is in bijna elke branche uitzonderlijk. ’s Heeren Loo doet veel voor haar vrijwilligers en cliënten, en weet dit goed zichtbaar te maken in met name regionale online media.

Kritisch publiek

Een stuk minder positief wordt er online geschreven over GGZ Rivierduinen. Deze negatieve berichtgeving is volledig weg te schrijven onder de in opspraak geraakte behandeling van Tristan van der Vlis, schutter tijdens het bloedbad in Alphen. Een andere zorgaanbieder die wat negatiever in het nieuws kwam was Zorggroep Noord en Midden-Limburg. Dit in verband met kritiek vanuit de plaatselijke SP partij, over de vermoedelijk hoge beloningen van bestuurders van de zorggroep.

Kwaliteit in de zorg

Berichten over de kwaliteit van zorg werden het meest gevonden met betrekking op de academische ziekenhuizen UMC Groningen, UMC St. Radboud, AMC, Erasmus MC en UMC Utrecht. Deze berichten hadden een positieve toon met informatie over innovaties en samenwerkingen om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Alleen het UMC St. Radboud kwam wat vaker negatief naar boven in combinatie met kwaliteit. Deze berichten werden veroorzaakt door het volgens het publiek onvoldoende verstrekken van informatie omtrent een fraudezaak.

Over Clipit

Clipit is een online media monitoring bureau dat 24/7 ruim 10.000 online bronnen scant, waaronder Nu.nl, FokForum, Facebook en Twitter. Meer weten? Neem contact op met Lonneke van de Veerdonk via lonneke@clipit.nl of 024 – 800 07 04.

Gratis PR-check

Benieuwd wat er over jou wordt geschreven in de media?

Wil jij op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze Nieuwsbrief