Storytelling in het Witte Huis #cday17

Op 1 juni 2017 kwamen zo’n 600 communicatieprofessionals bijeen op C-day, vakdag georganiseerd door Logeion. Cody Keenan, speechwriter voor Barack Obama, was aanwezig om ons te inspireren over speechwriting. En dat is gelukt! Lees hier zijn take aways voor een goede speech.

De geheimen van een goede speech

Keenan begint zijn speech met zijn gouden tip: Marry your fact-checker. Natuurlijk met een knipoog. Hij heeft zijn vrouw ontmoet in het Witte Huis, zij werkte als factchecker. Later komt hij wel nog terug op het belang van goede factcheckers. Je wilt natuurlijk geen foute informatie in je speech. Daarna volgt hij vrij snel met 4 tips voor een goede speech:

  1. Keep it simple
  2. Keep it consice
  3. Keep it personal
  4. Keep it real

Maar voor de voormalig president van Amerika maak je geen goede speeches, je maakt geweldige speeches! Om een geweldige speech te maken voegt hij aan het lijstje nog twee voorwaarden toe: authenticiteit en storytelling.

Samenwerken voor het beste resultaat

Elke speech die Keenan maakte voor Obama, begon bij The Oval Office: The Download. Hier bespraken ze welk verhaal ze wilden vertellen. Een essentieel aspect volgens Keenan. Het verhaal moet namelijk van de president zijn. Zijn gedachten, woorden en normen en waarden moeten hierin verwerkt zijn. “You have to be collaborators”, aldus Keenan. Alleen zo creeër je een authentieke speech.

Luister en engage met je publiek

Niet alleen jouw eigen boodschap is belangrijk. Deze moet naadloos aansluiten op de wensen van je publiek. Zo koos Keenan elke dag 10 brieven die geschreven waren voor Obama. Deze 10 brieven vond hij het meest representatief voor alle brieven die gestuurd werden. De brief van Rebekah Erler sprong er uit. Ze besloten te reageren op deze brief, maar dan op een speciale manier. Obama zou haar in het echt ontmoeten in een burgerbar in haar dorp om te praten over haar brief. Een overrompelde Rebekah en een geweldige blijk van waardering. Enkele maanden later was het tijd om de speech voor de State of Union voor te bereiden. Om ook deze speech persoonlijk te maken, besloten zij het verhaal van Rebekah te vertellen. Zij was zelf ook aanwezig als gast van Michelle Obama. Een perfect voorbeeld van een persoonlijke en authentieke speech.

Positiviteit en hoop

Zoals het de speechwriter van Obama hoort, sluit Keenan zijn stuk passend af: “Tell stories in a hopeful optimistic way. Hope will never let you down.” En dat dat werkt, hebben zij bewezen in de talloze legendarische speeches!

Uitreiking CommunicatieTalent en Communicatieman/vrouw 2017

Naast het optreden van Cody Keenan, werden later op de middag ook weer de prijzen voor CommunicatieTalent en Communicatieman/vrouw 2017 uitgereikt! Met weer twee prachtige cases als winnaar. Wij feliciteren graag Wim van der Weegen met de titel Communicatieman 2017! Hij was de motor en inspirator achter de geslaagde communicatie van het eindrapport over de crash van vlucht MH17. Bekijk hier zijn case. Ook van harte gefeliciteerd Laura Peels met de titel CommunicatieTalent 2017! Haar case over de Nationale Klimaattop vind je hier.

Wil jij op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze Nieuwsbrief