Overzicht

Storytelling: jouw merk zo sterk als een Netflix serie

“Heb je het laatste seizoen van Narcos gezien?” klinkt het vaak op een gemiddelde Nederlandse werkvloer, waarop een uitgebreide analyse volgt. Complete series zoals te volgen via Netflix weten ons te triggeren en zorgen voor een ‘we want more’ effect. We hechten ons aan de personages en – in sommige gevallen – associëren we onszelf met hen. De spanning, het voorspellen en het snappen van een serie: dit zijn factoren die ervoor zorgen dat je het met anderen deelt. Hierdoor verkopen de verhalen van series zichzelf. Hoe krijg je een net zo sterke corporate story als een Netflix serie?

Breaking bad

We kunnen dus veel leren van de kracht van een serie. Om je corporate story te optimaliseren kunnen learnings van series je helpen. Zo gebruikte Amsterdams bedrijf Smart PR de serie Breaking Bad als uitgangspunt. Een chemisch lab creëren en geheel in de herkenbare gele uniformen van Walter White en Jesse. De ‘hackaton’ gaf hun de inspiratie om hun product te innoveren. Verhalen van series kunnen zowel intern als extern motiveren om mensen aan het denken te zetten. De feeling van Walter White – een meedogenloze wetenschapper die nooit opgeeft – kan een bedrijf dus inspireren om eens out-of-the-box te denken. Ook kunnen bedrijven een verhaal of een hoofdpersoon van een serie als kapstok gebruiken voor hun corporate story of interne motivator.

Hoe maak je een sterke corporate story?

Stel je eens voor dat je dit ‘we want more’ effect ook voor jouw corporate story kunt creëren. 6 tips voor een ijzersterk verhaal!

Tip 1: De hoofdpersoon moet een inspirerend verhaal hebben
Denk aan Anna Roddick van The Bodyshop of een diplomaloze Steve Jobs die beiden vanuit niets de wereld veroverden. Beiden hebben ze een duidelijke en sterke drijfveer die ervoor zorgt dat de doelgroep geïnspireerd raakt. Hun verhaal is zo sterk dat het vertaald kan worden in een pakkende seriereeks. Hun verhaal heeft miljoenen mensen geïnspireerd.

Tip 2: Maak je merk menselijk!
Neem je standpunten in over bepaalde issues en gedraag je als merk menselijk. Je doelgroep moet zich met je kunnen en willen associëren en de mening van een merk is in die zin erg belangrijk. Tony Chocolonely staat duidelijk voor een slaafvrije handel en komt hier sterk voor uit. Mensen met dezelfde standpunten als Tony, associëren zich sneller met het merk en zullen eerder geneigd zijn de chocolade te kopen. Om erachter te komen welke standpunten aansluiten bij de doelgroep is media monitoring een must.

Tip 3: The more drama the better!
Het kan niet altijd perfect gaan. Ook foutjes zijn menselijk. Mensen worden getriggerd door verhalen met een dramatisch tintje. Bedrijven moeten foutjes niet weg proberen te toveren, maar ze juist een positieve wending geven. Humor kan – in sommige gevallen – hierin een grote factor spelen. Als je het goed spint kan het bedrijven juist veel free publicity opleveren.

Tip 4: Wereldverbeteraars inspireren
Een goed verhaal bevat een uitdaging: hoe speel je in op een conflict in de wereld? Om eruit te springen moet je naast je product ook een steentje bijdragen aan de wereld. Een voorbeeld van een wereldverbeteraar is Google.

Tip 5: Van cliffhangers naar een happy ending
Je verhaal moet een duidelijk begin en einde hebben. Om naar een doel toe te werken is een pakkende missie en visie noodzakelijk.

Tip 6: Inzicht krijgen met media monitoring
Een verhaal kan pakkend zijn, maar nog belangrijker is of je doelgroep dit ook vindt. Dankzij media monitoring kom je erachter welk verhaal je waar en aan wie moet vertellen.

Woorden zijn de basis.
Als bedrijf streef je naar een bepaald beeld hoe je wilt dat mensen naar je kijken. Een ‘keyword’ analyse brengt woorden in kaart die mensen daadwerkelijk associëren met je merk. Een mooie nulmeting dus die het gewenste en daadwerkelijke imago uitdrukt!
Een voorbeeld is Douwe Egberts. Zij worden vaak in de context met ‘traditioneel’, ‘Italia’, ‘koffie’ en ‘voedselbank’ genoemd. Verder is hun actie met de voedselbank terug te vinden in deze analyse. Woorden zijn een mooie basis voor je corporate story en dankzij de analyse sla je een extra slag om meer uit je campagnes te halen en je verhaal te versterken.Twitter, Youtube of Instagram?
Misschien nog wel belangrijker is waar en aan wie je je verhaal gaat verspreiden. Een sterk verhaal kan nog zo pakkend zijn, maar op de verkeerde plekken komt het niet effectief aan. Dankzij een bronanalyse krijg je inzicht op welke plekken er het meest over je merk gesproken wordt. Mensen praten het meest op Twitter over Douwe Egberts. Een mooi gegeven: Douwe Egberts weet waar ze hun verhaal moeten vertellen om het zo effectief mogelijk te verspreiden!

Wie zijn je influencers?
Mensen hebben meer vertrouwen in verhalen die ze van bekende of mensen wie ze vertrouwen horen. Uit onderstaande piramide blijkt maar weer dat het knap lastig is om als commerciële instelling je doelgroep tot je te winnen.Een oplossing is een analyse die kijkt naar welke auteur(s) het meeste over je merk schrijven en die de hoogste PR-waarde opleveren. Met deze gegevens kun je influencers aanspreken die jouw verhaal zo effectief mogelijk de wereld in brengen. Douwe Egberts weet wie over hen schrijft en hoeveel dit aan PR oplevert. Dit kunnen zowel interne als externe contacten zijn. Wouter Keuning, Redacteur Retail voor het Financiële Dagblad, heeft veel invloed en praat vaak over Douwe Egberts: een perfecte influencer dus!


Optimaliseren van je corporate story
Storytelling is ontzettend belangrijk om mensen tot je te binden. Series hebben een sterke verhaallijn en binden ons tot zich. Door middel van media monitoring kom je erachter wat je doelgroep belangrijk vindt, wat hun visies zijn, waar je je bericht moet verspreiden en via wie. Maak van je verhaal een serie waar je doelgroep geen genoeg van krijgt!

Gratis PR-check

Benieuwd wat er over jou wordt geschreven in de media?

Wil jij op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze Nieuwsbrief