Tilburg verslaat Amsterdam op Koningsdag

De vlaggen hingen uit, de straten waren versierd en talloze mensen waren in oranje gekleed. Van feestjes en festivals tot de wandeltocht en vrijmarkten. In heel het land werd gisteren Koningsdag gevierd. Het zal je niet ontgaan zijn dat koning Willem-Alexander zijn 50e verjaardag onder grote belangstelling in Tilburg vierde. Maar ook steden als Amsterdam, Breda, Alkmaar en Utrecht staan bekend om hun grote Koningsdag festijnen. Clipit onderzocht de online populariteit van 10 bekende Koningsdag steden. Welke stad is de Koningsdag stad van Nederland? Wint Tilburg het met de wandeltocht van steden met grote festivals?

Meest besproken steden

De steden Alkmaar, Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Zwolle zijn onderzocht. Deze steden worden tijdens Koningsdag het meest bezocht. Maar worden ze allemaal ook veel besproken? Verre van! Arnhem, Den Haag en Alkmaar werden het minst besproken. Het grote SLAM! festival heeft Alkmaar niet kunnen redden. Met slechts 124 berichten en een PR-waarde van €1.441 eindigt Alkmaar als minst besproken Koningsdag stad van Nederland. Tilburg genereerde maar liefst 8.360 berichten en een PR-waarde van €393.055. De wandeltocht van de koning zorgde voor dit mediaspektakel. Met een percentage van 46% genereerde Tilburg ook de meest positieve berichten. Tilburg is in 2017 met stip op nummer 1 de Koningsdag stad van Nederland.

Amsterdam vs. Tilburg

Hoewel Tilburg alle steden ver achter zich laat, doet Amsterdam het als hoofdstad concurrerend goed. De stad van de bruisende festivals blijft fier overeind staan. Tilburg is vanwege de wandeltocht de Koningsdag stad van Nederland. Maar op het gebied van andere festijnen komen concurrerende steden niet eens in de buurt van Amsterdam. Tijd om uit te zoeken wat er in Tilburg en Amsterdam heerste!

Oranje feeststad Amsterdam  

Hoewel het weer kouder was dan met kerst, klaagde online nauwelijks iemand hierover. Daarentegen kwam volgens de woordvoerder van burgemeester Van der Laan de toeloop van Koningsdag-gangers vanwege het koele weer langzamer op gang. Dit hield veel mensen echter niet tegen. Online kwamen dan ook vele festivals en feestjes voorbij. Opvallend is het sentiment dat Amsterdam kenmerkt. Amsterdam behaalt namelijk de minste berichten met een positief sentiment.

Koningsdag stad Tilburg

Daarentegen kwam het grootste aantal positieve berichten uit Tilburg. Twitter leverde de meeste buzz rondom Tilburg op en de namen van de koninklijke familie kwamen het meest voorbij. De 150.000 bezoekers in Tilburg vierden met veel lof de 50e verjaardag van de koning. Het genot dat vele mensen ervoeren, was terug te zien in alle online en social media. Met de koninklijke familie als onderwerp van de dag, is Tilburg dé Koningsdag stad van Nederland in 2017!

Wil jij op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze Nieuwsbrief