Overzicht

Twitteren, ook dat is topsport

Tweetlympics: ‘Kromo’ en ‘de Mart’ meest besproken

Tijdens deze Olympische Spelen werden niet alleen sportieve records gebroken. Met bijna 300.000 online berichten, waarvan 71% tweets, waren het de meest ‘sociale’ Spelen ooit. Zowel supporters als deelnemers gingen los op social media als Twitter en Facebook. Wie verdient de medaille voor de online meest besproken Olympiër? Ofwel; wie wint de Tweetlympics?

Dat de Spelen online enorm leefden, blijkt wel uit het grote aantal berichten sinds het ontsteken van de Olympische vlam op 27 juli. In totaal werden tijdens de 30e Olympische Spelen 260.180 online berichten geplaatst. Ondanks de door vele atleten ingelaste Twitterpauze was nog altijd 71% van deze berichten afkomstig van Twitter.

Kromo op één

In het zwembad won ze al tweemaal goud en één keer zilver, maar ook online was Ranomi Kromowidjojo de concurrentie te snel af. “Kromo” werd met 31.736 berichten het meest genoemd van alle Nederlandse atleten. Online zilver was er voor turner Epke Zonderland met zijn unieke oefening aan de rekstok. Wielrenster Marianne Vos werd derde met 24.021 berichten. De goedlachse sprinter Churandy Martina groeide uit tot nationale held. Hij wist de meeste online berichten te genereren zonder een medaille te winnen, waarbij opvallend vaak het woord “blij” viel: “Waar kan ik een Churandy shirt met “ik ben blij” erop bestellen? #os2012.”

#Gelukkiggeengoud?

De Spelen waren voor de Nederlandse ploeg uitermate succesvol, maar voor een aantal atleten liep Londen 2012 uit op een deceptie. Dat is terug te zien in het sentiment. Van judoka Guillaume Elmont werd een medaille verwacht, maar hij werd al in de eerste ronde uitgeschakeld. Dat leidde tot 73% negatieve berichten. Schermer Bas Verwijlen sneuvelde in de tweede ronde en behaalde daarmee 70% negatieve berichten. Opvallend vaak was zijn houding onderwerp van gesprek: “Wat een arrogant kwalletje die Bas Verwijlen #ipv #ziningoud #gelukkiggeengoud.” De meest positieve atleet van deze Spelen is ongetwijfeld Churandy Martina, maar als het gaat om de meest positieve berichtgeving moet hij de roeisters van de Vrouwen Acht laten voorgaan met 97% positieve berichten. Martina wordt met de 4×100 meter estafetteploeg wel tweede in deze strijd, met 96% positieve berichten.

Formidabel!

De meest besproken persoon van de Spelen is echter geen atleet. Zegt de naam Mart Smeets jullie iets? Met 40.438 berichten werd over “De Mart” meer gesproken dan over welke Nederlandse Olympiër ook. De presentator van het programma London Late Night kwam in opspraak door zijn krakkemikkige Engels (“I cum toe joe” terwijl hij richting Johann Olav Koss liep), gebrek aan feitenkennis en zijn houding ten opzichte van gasten, met als dieptepunt het treiterende vraaggesprek met Manon Flier. Het leverde hem bakken vol kritiek, een speciale Mart Auf Wiedersehen Smeets Facebookpagina en een heuse Mart bingo op. De voormalig basketballer haalde zijn schouders op en dacht bij het zien van de kijkcijfers ongetwijfeld: senk joe very muts!

Gratis PR-check

Benieuwd wat er over jou wordt geschreven in de media?

Wil jij op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze Nieuwsbrief