Overzicht

WK Barometer: alle lof voor basisteam

Jammer van uitschakeling, trots op Oranje

Het is niet gelukt de finale te bereiken, maar we zijn trots op ons Oranje! Dat sentiment overheerst online rondom de verloren halve finale tegen Argentinië. De klassieker gaat vooralsnog wel de boeken in als de online meest negatief beoordeelde wedstrijd van Oranje tijdens dit WK. Overduidelijk is echter dat niet de spelers of coach van Oranje dit negatieve sentiment kleurden, maar puur het resultaat.

Het basiselftal oogst, zoals vaker dit toernooi, alle lof van de online bondscoaches. Dat die spelers gisterenavond en vannacht gemiddeld een acht scoorden, laat zien dat ze in ‘onze’ ogen als een team hebben gestreden. Individueel springt middenvelder Georgino Wijnaldum er in positieve zin uit. Op zijn Twitteraccount regent het complimenten, zoals “je speelde vet goed!”. Hij krijgt met een 9,7 de hoogste beoordeling en wordt geroemd om de groei die hij tijdens dit toernooi heeft doorgemaakt. Met name zijn complementaire spel aan Sneijder en De Jong wordt geprezen.

De meest besproken speler van deze wedstrijd was Ron Vlaar, met meer dan 46.000 berichten. Online Nederland bespreekt hem hiermee vaker dan vaste koplopers Robben (43.505 berichten), Van Persie (39.343 berichten) en Sneijder (31.204 berichten). “Ron Beton” speelde de sterren van de hemel in de solide defensie van Nederland. De online bondscoaches waren zo tevreden over zijn spel dat ze hem het missen van de cruciale, eerste strafschop nauwelijks verwijten.

De magie van de wissels uitgewerkt?

Van Gaal heeft dit toernooi enkele magische wissels uit de hoge hoed getoverd. Omdat die wissels steeds succesvol bleken, bleven ze niet alleen in de traditionele media, maar ook online onbetwist. Al die huzarenstukjes leverden de bondscoach echter geen ongelimiteerd krediet op; toen het succes van de wissels tegen Argentinië minder duidelijk was (de wisselspelers ontvangen de meest negatieve beoordelingen) kwam er toch wat kritiek. Met name de inbreng van Janmaat, tegen Spanje nog geroemd, en Clasie trekken sommigen in twijfel. In het laatste geval vooral omdat iedereen besefte dat troefkaart Krul door die wissel niet meer kon opdraven voor de onvermijdelijke penaltyserie. Er waren wel veel relativerende berichten in de trant dat de wissels noodzakelijk waren, omdat spelers er doorheen zaten of nog niet fit genoeg waren.

Penalty’s

Ondanks het succes tegen Costa Rica rees de spanning tot het kookpunt toen ook tegen Argentinië penalty’s de doorslag moesten geven. Krul kon dit keer niet als redder aantreden en de hoop was gevestigd op Cillessen; door enkele prima reddingen tijdens de wedstrijd leek het goed te zitten met zijn zelfvertrouwen. Het mocht helaas niet zo zijn. Online scoort Cillessen overigens een 8,2: dat hij niet in staat bleek (een van) de Argentijnse penalty’s te stoppen, wordt hem dus niet direct aangerekend.

NB. Vanwege het feit dat de wedstrijd over twee dagen is gespeeld, is ook de berichtgeving van twee dagen meegenomen in de statistieken.

Over de WK Barometer

Nederland telt een kleine 17 miljoen bondscoaches. En veel van die amateuranalytici uiten hun mening online. Vanhulzen•gummo•kicks en Clipit online media monitoring geven deze mensen een stem. Met behulp van de slimme monitoring tool doorzoeken en bundelen we alle berichten over de WK-wedstrijden en spelers. Een team van specialisten analyseert deze data en laat jullie (online) kennis maken met de algehele mening van online Nederland. De informatie is te vinden via social media en op de websites van Van Hulzen en Clipit.

Gratis PR-check

Benieuwd wat er over jou wordt geschreven in de media?

Wil jij op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze Nieuwsbrief