Overzicht

WK Barometer: Depay geen man of the match

Ook online opluchting na zwaarbevochten overwinning

Voorschoten 19 juni 2014 – Het resultaat telt, is online de conclusie na Australië – Nederland. Er is veel kritiek op het presteren van ‘onze jongens’, maar het sentiment kleurt uiteindelijk dankzij het resultaat positief. De berichten tijdens de wedstrijd laten zich lezen als een berglandschap met diverse rode en groene pieken. Veel kritische kanttekeningen bij de goals van de Socceroos en berichten vol opluchting bij de Nederlandse treffers.

Man of the match is wat online Nederland betreft opvallend genoeg Jasper Cillessen, met een 9,7. Verder scoren met name de Nederlandse doelpuntenmakers veel berichten op social media.  Op basis van het aantal berichten steekt Robin van Persie, net als tegen Spanje, met kop en schouders boven de rest uit, met meer dan 43.000 berichten. De invalbeurt van Memphis Depay is niet onopgemerkt gebleven, met zijn belangrijke rol speelt hij zich in de kijker. Hij wordt meer besproken dan sommige spelers uit het basiselftal en scoort met een 8,6 het beste van de Nederlandse aanvallers.

De Vrij weer mikpunt van hoon

Net als tijdens de vorige wedstrijd komt De Vrij er slecht vanaf volgens de online bondscoaches, met een 4,9 scoort hij als enige een onvoldoende. Zijn fout bij de kans van Australië bij een 2-2 stand wordt gezien als een van de zwakste momenten in een toch al niet al te beste wedstrijd. In de wedstrijd liep het met een sisser af, maar online wordt De Vrij keihard op die fout afgerekend. Daryl Janmaat (9,2) treft volgens Nederland weinig blaam bij de penalty voor Australië. “Onterecht” en “Waar moet hij zijn arm dan laten?” zijn veelgehoorde reacties op de opvallende beslissing van scheidsrechter Haïmoudi. Opvallend, want tegen Spanje werd de makkelijk gegeven penalty De Vrij wél aangerekend.

De verdediging rammelt als collectief

Hoewel alleen De Vrij individueel een negatieve beoordeling krijgt, is online Nederland het erover eens dat de defensie als geheel rammelde. Opvallend is wel dat de rest van de verdedigers individueel opnieuw buiten schot blijft. Ondanks de gebrekkige opbouw van achteruit en de opportunistische lange ballen, scoren Janmaat, Blind en Vlaar individueel boven de 9. Enige uitzondering in dit rijtje is Martens Indi; hij scoort een 7,1, vooral vanwege zijn vroegtijdige vertrek en de zorgen die online zijn uitgesproken over zijn heftige klapper.

Over de WK Barometer

Nederland telt een kleine 17 miljoen bondscoaches. En veel van die amateuranalytici uiten hun mening online. Vanhulzen•gummo•kicks en Clipit online media monitoring geven deze mensen een stem. Met behulp van de slimme monitoringtool doorzoeken en bundelen we alle berichten over de WK-wedstrijden en spelers. Een team van specialisten analyseert deze data en laat jullie (online) kennis maken met de algehele mening van online Nederland. De informatie is te vinden op de websites van Van Hulzen en Clipit, en via social media.

Gratis PR-check

Benieuwd wat er over jou wordt geschreven in de media?

Wil jij op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze Nieuwsbrief