Overzicht

WK Barometer: Online aandacht voor Oranje neemt af

Robben online ‘man of the match’ Nederland – Chili

Hoewel Nederland – Chili met ruim acht miljoen kijkers de best bekeken wedstrijd van Oranje op dit WK is, valt het aantal online berichten erg tegen. In vergelijking met de twee eerdere wedstrijden wordt er zowel over de spelers als de wedstrijd op zich minder gesproken.

Arjen Robben was online de meest besproken speler, met 19.819 berichten. Runner-up was Dirk Kuijt; bij zijn debuut als linksback ‘scoorde’ de Katwijker 17.427 berichten.

Over Louis

Opvallend is het negatieve sentiment dat voor de wedstrijd online doorklonk over Dirk Kuijt als linksback. Blijkbaar was er voor de wedstrijd weinig vertrouwen in zijn nieuwe rol als Außenbahnspieler. Niet zozeer Kuijt zelf, maar vooral de bondscoach kreeg over deze opmerkelijk keuze vooraf de nodige kritiek te verwerken. Na de wedstrijd ging het online vooral over de ‘gouden pik’ van Louis.

Sterspeler ontbreekt

Waar Van Persie in de eerste twee wedstrijden online duidelijk sterspeler was, met een dubbel aantal berichten ten opzichte van de rest van de selectie, scoorde bij #nedchi voornamelijk het team. De spelersstatistieken stonden niet eerder zo dicht bij elkaar.

Comeback middenveld

Bekijken we de opstelling per linie, dan wordt  ook hier het positieve sentiment steeds gelijkwaardiger. Opvallend is vooral het herstel in sentiment van het middenveld. Blijkbaar vallen de prestaties van De Jong en co online ook steeds beter in de smaak.

Als het gaat om positief sentiment, blijft de foutloos keepende Jasper Cillessen koploper, met 99% positieve berichten. Het gevoel over De Vrij is ten opzichte van vorige wedstrijden sterk verbeterd, maar met 74% blijft hij online de minst scorende basisspeler van Oranje.

Over de WK Barometer

Nederland telt een kleine 17 miljoen bondscoaches. En veel van die amateuranalytici uiten hun mening online. Vanhulzen•gummo•kicks en Clipit online media monitoring geven deze mensen een stem. Met behulp van de slimme monitoringtool doorzoeken en bundelen we alle berichten over de WK-wedstrijden en spelers. Een team van specialisten analyseert deze data en laat jullie (online) kennis maken met de algehele mening van online Nederland. De informatie is te vinden op de websites van Van Hulzen en Clipit, en via social media.

Gratis PR-check

Benieuwd wat er over jou wordt geschreven in de media?

Wil jij op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze Nieuwsbrief