Overzicht

WK Barometer: Ron Beton kan niet stuk

Online bondscoaches spreken Van Gaal wel aan op ‘onverantwoorde’ invalbeurt Martins Indi

Online Nederland was gisteravond lovend over de late comeback van Oranje. En in tegenstelling tot de vorige twee wedstrijden was niet keeper Jasper Cillessen, maar Ron Vlaar de speler met het hoogste aantal positieve berichten. ‘Ron Beton’ was het fundament van de Nederlandse verdediging, die bovendien als linie meer lof oogstte dan de voorhoede. Wel gingen de meeste berichten over de aanvallers van Oranje.

In totaal zijn 91% van de berichten over spelers en 81% van de berichten over de wedstrijd Nederland – Mexico positief. Ondanks dit overwegend zeer positieve online sentiment was er ook wanklank te bespeuren; de online bondscoaches waren niet te spreken over de ‘onverantwoorde’ wissel van BMI (Bruno Martins Indi) voor de geblesseerde Nigel de Jong. Vooral de persconferentie van Van Gaal, die voor de wedstrijd aangaf dat BMI niet kon starten en misschien 20 minuten kon meedoen, werd aangehaald in de berichten.

Online Nederland dankt Sneijder

Waar Wesley Sneijder dit toernooi zowel in de wedstrijden als online nog redelijk onzichtbaar was, herstelt hij zichzelf deze wedstrijd op beide fronten. Met bijna 50.000 berichten is Sneijder veruit de meest besproken speler online. Met Huntelaar (41.311 berichten) en Robben (39.159) als rest van de top-3 meest besproken spelers, ging de aandacht online voornamelijk uit naar de aanvallende spelers van Oranje. Vaste koploper Van Persie zakt na een anonieme wedstrijd naar de vierde plaats.

Ron Beton fundament van verdediging

Hoewel de meeste berichten over de offensieve spelers gaan, krijgt de verdediging online de meeste waardering. Met 99% positieve berichten voert de degelijke en betrouwbare Ron Beton (Vlaar) de lijst aan. Hiermee lost hij Cillessen af, die de vorige twee wedstijden het meeste waardering kreeg.

Zorgen om De Jong

Waar bij #nedchi het aantal berichten per speler heel dicht bij elkaar lag, zijn er bij #nedmex een aantal duidelijke uitschieters. Naast de eerder genoemde top-3 scoren vooral de geblesseerde Nigel de Jong ‘Nu al de Jong eruit, wat een klotewissel. Kom er maar in @NS_online.’ en jubilaris Dirk Kuijt ‘Kuijt. Vandaag, 7 jaar geleden, overleed zijn vader. Vandaag is hij de 7e die in 100 interlands speelde. Ontroerend moment.’ hoog in aantal berichten.

Spanje blijft populairste tegenstander

Waar het aantal online berichten de laatste twee poulewedstrijden in een neerwaartse spiraal zat, scoort #nedmex in totaal bijna 150.000 berichten. Ruim 50.000 meer dan #nedchi. #spaned blijft dit toernooi echter nog de online topper met bijna 170.000 berichten. Misschien dat een 5-0 overwinning op Costa Rica hier verandering in kan brengen?

Over de WK Barometer

Nederland telt een kleine 17 miljoen bondscoaches. En veel van die amateuranalytici uiten hun mening online. Vanhulzen•gummo•kicks en Clipit online media monitoring geven deze mensen een stem. Met behulp van de slimme monitoring tool doorzoeken en bundelen we alle berichten over de WK-wedstrijden en spelers. Een team van specialisten analyseert deze data en laat jullie (online) kennis maken met de algehele mening van online Nederland. De informatie is te vinden via social media en op de websites van Van Hulzen en Clipit.

Gratis PR-check

Benieuwd wat er over jou wordt geschreven in de media?

Wil jij op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze Nieuwsbrief