Overzicht

WK Barometer: sportiviteit bij #nedcos hot item

Lof voor Wijnaldum, kritiek op Krul

De kwartfinale tegen Costa Rica kende niet alleen een verrassend verloop, ook de online meest geprezen man van de wedstrijd komt uit onverwachte hoek: Georginio Wijnaldum. En dat positieve sentiment heeft hij niet alleen te danken aan zijn basisplaats en solide spel… Bondscoach Louis van Gaal was door zijn historische keeperswissel de meest besproken persoon; voor het eerst tijdens dit WK.

Van Gaal wordt in aantal berichten op de voet gevolgd door zijn gouden wissel: Tim Krul. Hoewel online Nederland vooral onder de indruk was van zijn reddingen, ging zijn intimiderende optreden voor sommigen toch een stapje te ver. Daartegenover staat dat online Nederland zeer te spreken was over het sportieve gebaar (een tweet) van Wijnaldum aan het adres van Bryan Ruiz. Wijnaldum krijgt ook veel complimenten voor de wijze waarop hij zijn PSV-ploeggenoot op het middenveld de baas was.

De sleutelfiguren van deze wedstrijd (Van Gaal met 76.714 berichten en Krul met 58.070 berichten) stijgen in aantal berichten ruim uit boven vaste koplopers als Robben (36.910 berichten) en Van Persie (36.193 berichten). In het aantal berichten is ook duidelijk te zien dat de verdediging een relatief rustige wedstrijd achter de rug heeft.

Buitenspel

Hoewel de grensrechter niet wordt ontzien, zijn er online veel vragen over de scherpte van invaller Lens (‘Die Jeremain Lens hè, zal die weten wat buitenspel is? #koekenbakker) en Van Persie (Is er een vrouw in de zaal die Van Persie ‘buitenspel’ kan uitleggen?). Dit levert voor beide spelers een negatiever sentiment op.

Uitputtingsslag

De lange wedstrijd zorgde ook online voor een uitputtingsslag. De eerste wedstrijd van Oranje die tot diep in de nacht duurde vanwege verlenging en penalty’s, leverde online wel het meeste aantal berichten op tot nu toe: bijna 200.000. Hiermee is de wedstrijd tegen Spanje qua online aandacht van de eerste plaats verdreven.

NB. Vanwege het feit dat de wedstrijd over twee dagen is gespeeld, is ook de berichtgeving van twee dagen meegenomen in de statistieken.

Over de WK Barometer

Nederland telt een kleine 17 miljoen bondscoaches. En veel van die amateuranalytici uiten hun mening online. Vanhulzen•gummo•kicks en Clipit online media monitoring geven deze mensen een stem. Met behulp van de slimme monitoring tool doorzoeken en bundelen we alle berichten over de WK-wedstrijden en spelers. Een team van specialisten analyseert deze data en laat jullie (online) kennis maken met de algehele mening van online Nederland. De informatie is te vinden via social media en op de websites van Van Hulzen en Clipit.

Gratis PR-check

Benieuwd wat er over jou wordt geschreven in de media?

Wil jij op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze Nieuwsbrief