Overzicht

Wouter Bos voedt wantrouwen tegen bank

Dit keer staat weer ING Bank aan top van de Brandbarometer, ruim boven de nummers twee (Aegon) en drie (Fortis). ING Bank krijgt de volle aandacht vanwege de bonussendiscussie: de nieuwe topman Jan Hommen heeft op basis van eerdere afspraken circa driehonderd miljoen aan bonussen uitgekeerd, en minister van financiën Bos maakt publiekelijk zijn afkeuring kenbaar.

De ING-bestuursvoorzitter presenteerde het nieuws met alle nuance: hij had zijn personeel over het afgelopen jaar liever geen bonussen betaald, maar het besluit om ze toch over te maken zal hij niet terugdraaien. Immers, hij heeft wel meer varkentjes te wassen. Bijna 7.000 banen moeten weg en de kosten moeten met een miljard omlaag. Eén van de laatste zelfstandige grootbanken van Nederland moet door naar de volgende fase. Hij stelt zich hiermee eerst en vooral achter zijn mensen op en hij toont zich bovendien koersvast – een man een man, een woord een woord.

Wouter Bos heeft onmiskenbaar krachtdadig gehandeld toen vorig jaar de kredietcrisis uitbrak en durfde ook eind januari een flinke injectie aan het noodlijdende ING te bieden. Niet voor niets werd hij Man van het Jaar. Maar zijn reactie op het besluit van Hommen is in dit licht opvallend. Er kan maar één motief zijn, en dat is het winnen van de linkse kiezer die geen begrip heeft voor bonussen. Het had Bos gesierd als hij zijn vertrouwen in Hommens aanpak juist had benadrukt, en hem niet achter diens rug een politieke steek onder water had gegeven. Hiermee voedt Bos het wantrouwen tegen de financiële sector, terwijl hij juist klasse had getoond door Hommen het voordeel van de twijfel te bieden.

Afgevallen merken: Ministerie van Defensie, NS, Hema. Toegevoegde merken: Heineken, Tom Tom, ANWB

De analyse bij de Brandbarometer is van Paul Stamsnijder, partner bij de Reputatiegroep.

De Brandbarometer:

 1. ING Bank
 2. Aegon
 3. Fortis
 4. Apple
 5. Rabobank
 6. Microsoft
 7. Playstation 3
 8. ABN Amro
 9. Shell
 10. SNS
 11. KLM
 12. Xbox360
 13. Philips
 14. BMW
 15. Albert Heijn
 16. Google
 17. Toyota
 18. Nintendo
 19. KPN
 20. Heineken
 21. Essent
 22. Renault
 23. Tom Tom
 24. ANWB
 25. Samsung

De Brandbarometer wordt verzorgd door Clipit News. Clipit scant 24 uur per dag, zeven dagen per week het internetnieuws in 4.000 nieuwsbronnen. De resultaten vindt u in de Brandbarometer. Wilt u het online nieuws over uw merk ontvangen? Clipit News houdt u op de hoogte.

Gratis PR-check

Benieuwd wat er over jou wordt geschreven in de media?

Wil jij op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze Nieuwsbrief