Overzicht
Media Monitoring Sweco

Sweco: Inzicht in verkeersveiligheid

Organisatie

Sinds 2021 is Sweco als opdrachtgever aangesloten bij Clipit. Een toonaangevend architecten- en ingenieursbureau dat op een duurzame manier het verschil wilt maken op het gebied van gebouwen, stedelijke gebieden, water, energie en industrie, mobiliteit en infrastructuur. Om de verhalen van Sweco die in de media verschijnen ook inzichtelijk te kunnen maken, ontstond de wens om hier op te monitoren. In de zoektocht naar een partij die hierin kon voorzien is Sweco bij Clipit uitgekomen. Hieronder lees je meer over de uitdaging, de manier van aanpakken en waar Sweco uiteindelijk mee geholpen is.

Organisatie

Sweco creëert en ontwikkelt slimme duurzame oplossingen voor het stedelijk gebied die de wereld beter, veiliger en mooier helpen maken. Dit doen ze met de kennis van 20.000 architecten, ingenieurs en adviseurs. Altijd met oog voor de versnellende kracht van digitalisering en het perspectief van een groene en duurzame samenleving.

Uitdaging

Vanuit haar rol als media- en PR adviseur zorgt Maartje Meijer ervoor dat de verhalen van Sweco op het juiste moment, via de juiste weg, bij de juiste mensen terecht komen. Om op consistente wijze inzicht te krijgen in de aandacht voor Sweco, was Maartje op zoek naar een oplossing die haar in die behoefte kan voorzien.

Om een geschikte partner te vinden, had zij een aantal wensen opgesteld. Te weten:

1. Dagelijkse monitoring & update van de Nederlandse openbaar beschikbare online & social media, landelijke & regionale print media en de Nederlandse radio & televisie op basis van de zoekopdracht: Sweco;

2. Een overzichtelijk dashboard waarin het mogelijk is om de data te verzamelen en deze meetbaar te kunnen maken;

3. Een geautomatiseerd label om berichten over de Sweco Design Challenge te clusteren en te scheiden van de corporate berichtgeving.

Group 5 Created with Sketch.

Vanuit mijn ervaringen bij Coebergh Communicatie & PR weet ik precies wat ik zoek op het gebied van media-tools zoals media monitoring. De coverage van de database – met alle kanalen, sites, media en platforms – is daarbij het belangrijkste criterium. Stipt op twee staat voor mij het gebruikersgemak en de snelheid waarmee ik allerlei relevante informatie uit het dashboard haal. Maar ook de rapportage mogelijkheden, persoonlijk instelbare mailupdates en het algoritme die berichten automatisch het sentiment toekent maken het voor mij heel gemakkelijk maakt snel te zien hoe we ervoor staan.

Maartje Meijer – Media- en PR adviseur bij Sweco

Aanpak

Op basis van de wensen is er zorgvuldig gekeken naar het instellen van de zoekopdracht voor ‘Sweco’. Door deze meermaals aan te scherpen met nieuwe zoektermen, uitsluitingswoorden en niet relevante media wordt er voor gezorgd dat er geen overbodige vermeldingen in de berichtgeving binnen komen. De uiteindelijke zoekopdracht wordt gekoppeld aan het account van Sweco, waarna zowel Maartje als collega’s worden gekoppeld aan een dagelijkse nieuwsselectie en aan een persoonlijk dashboard voor het ontwikkelen van analyses.

Vanaf het moment van activeren van de zoekopdracht, is de gratis proefperiode opgestart. In een periode van 2 weken heeft Sweco toegang tot de nieuwsselectie en het dashboard. Op deze manier heeft Sweco een goede indruk van hoe de data van Clipit van meerwaarde kan zijn ten opzichte van vóór de proefperiode.

Resultaat

Na het aflopen van de proefperiode is Sweco overtuigd van de meerwaarde van Clipit en zijn ze tevreden over de nieuwsselectie waarmee ze iedere ochtend om 6:30 in hun mailbox een volledig overzicht hebben van alle media vermeldingen van de afgelopen dag. Daarnaast hebben ze vanaf het moment van activeren van hun Clipit account toegang 24/7 toegang tot een eigen dashboard, waarin ze analyses kunnen uitdraaien van specifieke campagnes of voor belangrijke gebeurtenissen.

Een mooi voorbeeld van de samenwerking, is een analyse gemaakt door onze analyses & insights specialisten. Hierin staan de uitkomsten van de media aandacht naar aanleiding van het onderzoek over de verkeersveiligheid van 700.000 fietsroutes van schoolgaande kinderen.

*Bijgevoegde afbeeldingen geven een indicatie van hoe een soortgelijke rapportage er uit kan zien