Gratis proefperiode

Wil jij ook inzicht en overzicht in alle voor jou relevante media aandacht?
Overzicht

And the Eurovision 2021 winner is…

Helaas moeten we toegeven dat de bookmakers nog steeds nodig zijn, want Malta won het Songfestival niet. Hoewel onze voorspelling niet uitkwam, delen we de vermoedelijke oorzaak en een aantal feiten. In de afgelopen week werd er 275.984 keer geschreven over het Eurovisie Songfestival. Waar hadden we het naast het speculeren over een winnaar nog meer over? Welke presentator deed het volgens de media het best? Wat vonden we eigenlijk van de winnaar? En hoe reageerden we op het nieuwe nummer van Duncan Laurence? Onze media analist Linda keek opnieuw naar de data en beantwoordt deze vragen.

Malta maakt verwachtingen niet waar

We moeten het toegeven, de bookmakers zijn nog steeds nodig. Zij voorspelden de winnaar van het Eurovisie Songfestival 2021. Malta kreeg de meeste punten in de halve finale, waaronder 12 punten vanuit Nederland. In de grote finale moesten ze echter genoegen nemen met 255 punten. Dat leverde een 7e plek op.

De vraag is dan ook waarom onze voorspelling niet uitkwam en hoe we dat beter hadden kunnen doen. Het zit hem in het feit dat de Grote Vijf (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) automatisch de halve finales overslaan. De nummers waren dan ook nog niet live gezongen, wat zorgde voor aanzienlijk minder media aandacht ten opzichte van de rest.

Echter was de media aandacht tot vóór de finale voor Frankrijk en Italië dubbel zo groot als voor Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Binnen de Grote Vijf waren Frankrijk en Italië dus unaniem favoriet. Deze data nemen we dan ook onder de loep en wordt meegenomen in de voorspelling van volgend jaar.

Edsilia steelt de show

Dat we trots zijn op onze presentatoren is wel duidelijk. Over het gehele presentatiekwartet spreekt heel Nederland positief. Nederland is trots op het viertal, met name op Twitter stroomt het over van complimenten over zowel de presentatie als de outfits.

Edsilia Rombley komt daarbij als winnaar uit de bus. Ruim 50% van de berichtgeving waarin haar naam wordt genoemd heeft een positief sentiment. Edsilia wordt door meerdere mensen gezien als het meest enthousiast en sympathiek van de presentatoren.

Wat minder positief is de berichtgeving over Jan Smit. Van de vier presentatoren lijkt zijn Engels het minst te zijn, dit levert hem de nodige kritiek op. 

Eurovisie Songfestival Rotterdam

Italië pakt de winst

Italië won afgelopen zaterdag met maar liefst 524 punten. Van die 524 punten, waren maar liefst 318 punten afkomstig van het Europese publiek. Nederland gaf slechts 2 punten aan de uiteindelijke winnaar. 

Onze 12 punten gingen naar de Franse deelneemster Barbara Pravi met het nummer ‘Voilà’. Dat we in Nederland een stuk enthousiaster waren over Frankrijk, is duidelijk terug te zien in de artikelen en posts die worden geplaatst op de dag van de finale. Niet alleen gaven we 680 keer vaker onze mening over ‘Voilà’, we spraken ook 562 keer vaker met een positief sentiment over het Franse lied.

In de dagen na de winst van het Italiaanse Måneskin daalt het sentiment in de media over de deelnemers verder. Ruim 11 procent van de artikelen is negatief. Zanger Damiano David zou cocaïne hebben gesnoven tijdens de puntentelling. Op sociale media gaan beelden rond waarin de zanger een snuifbeweging zou maken. De zanger zegt dat hij een gebroken glas aan het oprapen was. Na een vrijwillige drugstest blijkt dat hij de waarheid spreekt.

Eurovisie Songfestival Rotterdam

Duncan blijft winnaar Eurovisie Songfestival

Dat Duncan onze winnaar blijft wordt deze week wel duidelijk. Er wordt op social media vol lof gereageerd op het nieuwe nummer dat hij tijdens de finale ten gehore brengt. 

Ondanks dat de zanger het nummer wegens een coronabesmetting niet live kan zingen, maakt een opname van de repetitie net zoveel indruk. Woorden als trots, prachtig, winnaar, geweldig en kippenvel worden vaak gebruikt.

Wil je de Media Insights Analyse als onepager downloaden?

Meer weten?

Heb je nog vragen? Onze media analisten zitten voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Bel ons op 024 8000 704, mail naar info@clipit.nl of vul ons contactformulier in.