Gratis proefperiode

Wil jij ook inzicht en overzicht in alle voor jou relevante media aandacht?
Overzicht

Elfstedenkoorts: temperatuurmeting in de media

Een mogelijke ‘tocht der tochten’ kwam direct ter sprake in de media toen de eerste sneeuwvlokken nog niet eens waren gevallen. Ook over de rol van eventuele Corona-maatregelen werd gespeculeerd bij de vraag of het hard genoeg gaat vriezen om het ijs te betreden tijdens een mogelijke Elfstedentocht. Genoeg reden voor om ons te verdiepen in de online berichtgeving rondom dit veelbesproken onderwerp en de data om te zetten in een media analyse met aandacht voor de rol van de politiek en ‘schaats-influencers’.

elfstedentocht in de media

Komt er weer een ‘Tocht der Tochten’?

Op 6 februari vallen de eerste sneeuwvlokken in Nederland. Een dag eerder schrijven diverse landelijke media over het spectaculaire aanstaande winterweer. Reden genoeg voor de redacties om terug te blikken op de laatste ‘Tocht der Tochten’: de Elfstedentocht van 1997 met winnaar Henk Angenent. Naast de terugblik volgt ook een voorspelling. Men verwacht dat we vanwege de coronamaatregelen wederom geen Elfstedentocht krijgen. In bijna 1 op de 5 artikelen wordt het virus als mogelijke spelbreker genoemd. Maar de vraag blijft: Giet it oan?

elfstedentocht in de media

Kabinet biedt hoop aan natuurijsliefhebbers

Om de Elfstedentocht toch door te kunnen laten gaan roepen politici Rob Jetten, Thierry Baudet en Geert Wilders op om de maatregelen te heroverwegen. Het kabinet maakt op 8 februari bekend dat zij overwegen voor een beperkte groep topmarathonschaatsers een of meer wedstrijden toe te staan. Dit zorgt voor een piek aan berichten op social media, fora en in reacties op nieuwsartikelen. Schaatsen op natuurijs is een lichtpuntje in de sobere coronawinter, blijkt uit de positieve posts. Mensen zijn hoopvol en hebben er zin in. De hoop is echter van korte duur. Een dag later maakt het Bestuur van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden om 11:30 uur bekend dat er definitief geen Elfstedentocht komt dit jaar. En waar nieuwsmedia het besluit delen, overheerst op social media teleurstelling. It giet net oan.

elfstedentocht in de media

Erben Wennemars wint Elfstedentocht in de media

Er is dan geen Elfstedentocht op natuurijs, maar toch hebben we een winnaar. De meest genoemde schaatser in de ruim 35.000 berichten in relatie tot de Elfstedentocht is Erben Wennemars. Bijna 1.000x valt zijn naam, o.a. door vele retweets van @denieuwsbv. Zij posten een tweet over de radiocolumn waarin Marcel van Roosmalen speculeert over het enthousiasme van Erben Wennemars over de Tocht der Tochten. 

Ook andere prominente schaatsers worden gevraagd naar hun visie op een mogelijke Elfstedentocht. Verschillende landelijke nieuwssites publiceren de reactie van Sven Kramer over het niet doorgaan van de tocht. Als het aan hem had gelegen had het bestuur nog even gewacht met een definitief ‘nee’. 

Al met al genoeg media aandacht rondom de tocht der tochten. Maar helaas, een Elfstedentocht in 2021 zit er voorlopig niet in: it giet net oan!

Elfstedentocht in de media

Wil je de Media Insights Analyse als onepager downloaden?

Meer weten?

Heb je nog vragen? Onze media analisten zitten voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Bel ons op 024 8000 704, mail naar info@clipit.nl of vul ons contactformulier in.