Gratis proefperiode

Wil jij ook inzicht en overzicht in alle voor jou relevante media aandacht?
Overzicht

Jumbo verslaat Holland Heineken House met publiciteit

Met een vernuftige openingsceremonie gingen afgelopen vrijdag de Olympische Winterspelen 2018 in Pyeongchang officieel van start. Clipit houdt de Spelen door middel van media monitoring nauwlettend in de gaten. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar de rol van sponsoring. In de eerste dagen floreert de media aandacht voor Team Lotto-jumbo!

Dit artikel verscheen eerder op CommunicatieOnline.

Iedereen in het Oranje

Vrijwel alle Nederlandse schaatsers rijden in voorbereiding op de winterspelen al vier jaar lang voor een sponsorploeg. De schaatsers rijden in de kleuren van de sponsor en worden betrokken in reclamecampagnes en andere acties.  Tot 1 februari 2018. Op dat moment maken de sponsors van de atleten ruim baan voor de officiële sponsors van het IOC. De sponsors van de schaatsteams mogen hun atleten nog net feliciteren als ze een medaille winnen, maar verder moeten ze zich tijdens de Spelen stil houden. Er is zelfs een lijst met verboden woorden die sponsoren in februari niet mogen gebruiken in reclames of op social media. Woorden als goud, zilver, brons, Pyeongchang of medaille mogen ze niet gebruiken, of ze moeten er toestemming voor vragen.

Atleten met waarde van goud

Dat is natuurlijk frustrerend. Net op het moment dat de hele wereld naar jouw atleet kijkt, sta je als sponsor buitenspel. Leveren al die investeringen van de afgelopen vier jaar dan nog wat op voor een sponsor?

De man van 6,6 miljoen

Schaatsers van Team Lotto-jumbo hebben inmiddels al drie keer goud (Achtereekte, Kramer en Nuis) en één keer zilver (Roest) gewonnen. Hoe veel dat succes in de media waard is, hangt deels af van de atleet. Sven Kramer is sinds de opening van de spelen bijna 22 duizend keer online en op social media genoemd, met een totale PR-waarde van 6,6 miljoen euro. Kramer is al een decennium een grootheid in het schaatsen en krijgt daarom veel media-aandacht. Maar ook de (tot nu toe) relatief onbekende Carlijn Achtereekte weet met haar gouden medaille 3,1 miljoen euro aan PR-waarde te genereren.

Jumbo verslaat Holland Heineken Huis

Hoe zit dat met de sponsors? In veel van de berichten over Kramer, Nuis en de andere medaillewinnaars wordt die niet genoemd. Wat blijft er nu van die klinkende bedragen die de sporters aan PR-waarde binnen harken over voor de sponsor? Van de opening op 9 februari tot en met dinsdag 13 februari wordt Jumbo 2.585 keer genoemd in berichten over de Olympische Winterspelen of over individuele sporters. Die berichten zijn samen goed voor een PR-waarde van € 915.890,-. Dat is ongeveer evenveel, en komt bovenop,  al het nieuws over Jumbo in vijf willekeurige (niet-olympische) dagen. De waarde van sponsoring van Kramer en co. voor Jumbo wordt nog beter duidelijk als we de supermarkt afzetten tegen Heineken.  Het Holland Heineken House in Pyeongchang ging op vrijdag 9 februari open. Sindsdien heeft het officiële sponsor Heineken een PR-waarde van € 787.258,- opgeleverd; bijna anderhalve ton minder dan de PR-waarde van Jumbo!

Een goede voorbereiding…

Niet alleen bij de atleten zelf is een goede voorbereiding essentieel om tijdens de winterspelen succesvol te kunnen zijn; dat geldt ook voor de social media kanalen van de sponsor. De beperkingen waarmee sponsoren te maken hebben tijdens de spelen, zorgen dat het voor een merk lastig om zelf actief succes te claimen. Door je fans van tevoren warm te maken voor jouw pagina met berichten over je sporters, profiteer je optimaal van het succes van de atleten die je sponsort! Team Lotto-jumbo is hier erg goed in geslaagd en weten enorme media aandacht te creëren. Ook voor de sponsor geldt dus: een goede voorbereiding is het halve werk!

Meer weten?

Heb je nog vragen? Onze media analisten zitten voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Bel ons op 024 8000 704, mail naar info@clipit.nl of vul ons contactformulier in.