Uitspraak van de Rechtbank Amsterdam over het persuitgeversrecht
Op 30 oktober deed de rechtbank van Amsterdam uitspraak in de zaak tussen DPG Media, Mediahuis versus HowardsHome. Het vonnis schept duidelijkheid in onder andere het citaat- en persuitgeversrecht en is daarmee van invloed op de werkwijze van Clipit.
Het vonnis bevestigt dat onze werkwijze volledig voldoet aan de geldende wet- en regelgeving. In gesprek met Charissa Smits (Managing Director) en Stefan Kappert (Commercieel Manager) vertellen we graag meer over dit vonnis en de impact hiervan op de branche van media monitoring organisaties.
Wat was de kern van deze rechtszaak en waarom was deze ook relevant voor Clipit?
“De zaak ging in basis over wat er met de content van titels die onder DPG Media en Mediahuis vallen, mag worden gedaan. Mogen deze artikelen openbaar verzameld worden, op welke wijze mag je citeren, en in hoeverre mag er verwezen worden naar artikelen via een hyperlink? Is de werkwijze van media monitoring organisaties in strijd met auteursrecht?”, vertelt Charissa.
Stefan vult aan: “Verder voerde HowardsHome aan dat het gebruik van korte snippets is toegestaan binnen het citaatrecht met een maximum van 150 tekens. Zij benadrukten dat deze werkwijze het gebruik van artikelen en content niet in de weg staat en dat informatievrijheid hierbij voorop moet blijven staan.”
Speelde dit onderwerp onder de opdrachtgevers van Clipit?
“Er was onrust binnen de branche, door onduidelijkheid over de juridische kaders en diversiteit aan communicatie vanuit verschillende stakeholders. Dit zorgde ervoor dat opdrachtgevers meer kritische vragen stelden over onze werkwijze. Dat is heel begrijpelijk en terecht natuurlijk. Wij hebben zo goed mogelijk getracht antwoord te geven op deze vragen. Met als doel duidelijkheid en rust voor onze opdrachtgevers. We zijn dan ook heel blij dat er nu duidelijkheid is”, aldus Charissa.
Wat is de uitspraak in de rechtszaak?
“De uitspraak bevestigt dat het hergebruik van korte tekstfragmenten tot maximaal 150 tekens is toegestaan”, geeft Stefan aan. “Dit is niet in strijd met het persuitgeversrecht of databankrecht, mits dit geen afbreuk doet aan de belangen van de uitgevers.”
“Het bevestigt dat wij handelen volgens de regels en dit dus ook altijd hebben gedaan. We kijken binnen Clipit altijd naar een duurzame oplossing, zodat deze stabiel blijft nu én in de toekomst. Onze oplossingen bestaan uit een combinatie van openbare en dus vrij beschikbare content én content achter de paywall. Voor die laatste zijn wij altijd bereid een licentie in te kopen”, aldus Charissa.
We zijn trots op onze werkwijze waarmee we mooie producten en diensten leveren. We zijn blij dat er opheldering is binnen de branche over de regels die gelden en dat wij conform deze regels werken. Op dit moment behoeft onze werkwijze voor opdrachtgevers dus geen aanpassingen. Vanzelfsprekend kijken wij voor nu en in de toekomst met een scherpe blik naar wat de beste prijs en kwaliteitsverhouding is voor de eindgebruiker.