Gratis proefperiode

Wil jij ook inzicht en overzicht in alle voor jou relevante media aandacht?
Overzicht

Wat vond Nederland van het boerenprotest

Oktober 2019 kan de geschiedenisboeken in als de maand van het boerenprotest. Volgens de boeren werden ze door de politiek en media te vaak neergezet als boosdoeners van klimaat gerelateerde issues. Nog niet eerder zagen we zo’n groot protest onder de Nederlandse boeren. Wat vond Nederland van het boerenprotest? Clipit analyseerde met haar monitoring tool de online media-aandacht en het sentiment rondom het topic.

We konden er niet omheen [week 1] 

Boerenprotest monitoring

In de week van 30 september zagen we op social media oproepen van boeren om mee te doen met het protest. Er werden 820 berichten geplaatst. De dag van het protest op 1 oktober steeg dit aantal met +424.39% naar 4.280 berichten. Of je het nu wel of niet eens was met de boeren, we konden er op 1 oktober letterlijk en figuurlijk niet om heen. Met de files in het vooruitzicht, verwachtten we een negatief sentiment. Toch bleek Nederland minder erg te hebben in de files, slechts 12% van de online berichten was negatief.

Kanalen boerenprotest Clipit

Via Twitter en Facebook werd de politieke discussie gevoerd door politici, opinieleiders, boeren en burgers. Het negatieve sentiment was vooral gericht op de politiek. De #boeren #boerenprotest en #trotsopdeboer werden trending topic. Er werd positief gereageerd op foto’s en video’s die werden gedeeld via Instagram en in de reacties op YouTube. Tijdens de demonstratiedagen werden er meer dan 9.000 berichten op social media geplaatst met de #trotsopdeboer op Twitter, Facebook en Instagram. Livestreams werden die dag massaal bekeken (90.000+ views).

Farmers Defence Force: ‘er komen meer acties’ [week 2]

De tweede week van oktober begon met een aankondiging: ‘er komen meer acties’. We zagen dan ook een piek in het aantal berichten op maandag 7 oktober. Er wordt negatief (11%) gereageerd, vooral door opnieuw hinder in het verkeer. Vergeleken met de week ervoor is het aantal berichten minder (-70%). De online conversatie werd deze week vooral gevoerd door een harde kern die de boeren steunt (8% positief).

boerenprotest 2019

Grimmige stemming [week 3]

In de week van 14 oktober begon het tweede landelijke protest. In sommige steden gingen de protesten er heftig aan toe. Verschillende geluiden vanuit de politiek en provincies zorgden voor verwarring en onbegrip. Er kwamen meer online berichten binnen met een negatief sentiment (+13%). Via Dumpert, Twitter en Facebook hebben filmpjes van boze boeren in Groningen bij elkaar meer dan 22 miljoen paginabezoeken. Bijna de helft (43%) van de berichten op 14 oktober was negatief, dit keer uitte men zich ook ontevreden over de protesterende boeren. De ochtend van 17 oktober werd afgesloten met een boer-burger ontbijt. Een initiatief van Farmers Defence Force om de burgers te bedanken voor hun steun. Een positieve afsluiting ten opzichte van het begin van de week  (+22%).

Boerenprotest sentiment week 3

Internationale protesten [week 4]

In de week van 21 oktober zagen we het aantal berichten en de landelijke interesse flink dalen (-85%). In deze week kondigden boeren in Duitsland en Frankrijk aan om ook te gaan protesteren. Het negatieve sentiment (27%) komt van de ‘harde kern’ die zich nog steeds niet gehoord voelt door de politiek. Na de protesten belooft een aantal boeren om te zorgen voor het herstel van het Malieveld wat zorgt voor een positief sentiment van 13%.

Boerenprotest sentiment

Bewogen maand

We concluderen dat de maand van het boerenprotest, met meer dan 19.000 online berichten en een sentiment dat wisselde van negatief naar positief, een bewogen maand was. De boeren wakkerden een belangrijke politieke discussie aan. Online voerden we die via Twitter, Facebook en in fora. Midden oktober zien we een verschuiving van een neutraal naar een negatief sentiment. Dit keer ook richting de boeren en hun manier van protesteren. Met verschillende data-initiatieven tegen het einde van de maand daalde het negatieve sentiment geleidelijk.

Media Insights Analyse

Meer weten?

Heb je nog vragen? Onze media analisten zitten voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Bel ons op 024 8000 704, mail naar info@clipit.nl of vul ons contactformulier in.