Hoe staat het imago van het koningshuis er online voor? Een analyse van Koningsdag 2023
Lang zal hij leven! Onze koning blies afgelopen donderdag 56 kaarsjes uit in Rotterdam en dat heeft heel Nederland uitbundig gevierd. Van de populaire oranje tompoucen en los gaan op de festivals tot circusacts en ouderwets je speelgoed verkopen op de vrijmarkt. Ondanks de feestelijke bedoeling staat het koningshuis in de publieke opinie aardig onder vuur en heeft niet iedereen het volle vertrouwen in de monarchie. Een mooie gelegenheid om te kijken hoe het online imago van het koningshuis ervoor staat. Op basis van de openbare online en social media data analyseerde marketeer Britt de berichtgeving over Koningsdag en de twee maanden voorafgaand aan Koningsdag. In onderstaande analyse deelt ze haar bevindingen.
Dit artikel verscheen eerder op Emerce
Is ‘Koning Willem-Ajaxander’ met open armen ontvangen in Rotterdam?
Niet iedereen was even blij met de komst van de koning in Rotterdam. Enerzijds was er commotie in de landelijke media zoals NOS, NU.nl en RTL Nieuws over de duurste Koningsdag ooit in de armste stad van Nederland. Terwijl anderzijds koning Willem-Alexander een wel bijzondere bijnaam kreeg in Rotterdam. De koning vertelde in de podcastserie ‘Door de ogen van de Koning’ groot fan te zijn van Ajax. Journalist Sander de Kramer vertelde in de ochtendshow Goedemorgen Nederland ‘dat is niet helemaal lekker gevallen in Rotterdam’. Daarom werd hij Willem-Ajaxander genoemd in Rotterdam. Veel voetbalmedia zoals Sportnieuws.nl, Ajax fanatics en Soccernews.nl schreven hierover. Ook RTL Boulevard, Hart van Nederland en Omroep WNL hebben de bijnaam opgepakt.
Uit de maar liefst 50.000 berichten acht weken voorafgaand en tijdens Koningsdag ging 6% over Willem-Ajaxander. Toch werd de liefhebber van Ajax met open armen ontvangen en zijn voorliefde voor de Amsterdamse voetbalclub zorgde uiteindelijk niet voor wrijving. Dat het koninklijk gezin überhaupt in Rotterdam was met Koningsdag was een verrassing volgens Nieuwspaal. Zij voorspelde met een knipoog dat de koning met zijn gezin naar Griekenland zou vertrekken vanwege het slechte weer in Nederland.
Torenhoge kosten waren het gesprek van de dag
Het kan je bijna niet ontgaan zijn in de afgelopen weken dat de koning zijn verjaardag vierde voor een bedrag van maar liefst vier miljoen euro. Het is dan ook niet verrassend dat dit een veelbesproken onderwerp in de media was, in het achterhoofd houdende dat Koningsdag met dit bedrag dubbel zo duur was dan voorgaande jaren. In de 1212 berichten over de hoge kosten van Koningsdag schreven Twitteraars teksten als ‘schande van de Nederlandse regering’ en ‘oneerlijk dat de zwakste schouders de zwaarste lasten dragen’. Wat leidde tot berichtgeving met negatief sentiment.
Dat dit niet alleen bleef bij het online uiten van de onvrede is gebleken uit de beweging die hieruit ontstond onder de hashtag #Draagzwart. De organisatie achter deze beweging spoorde mensen aan om zwarte kleding te dragen en naar Rotterdam te komen om ‘de kloof tussen arm en rijk’ te benadrukken. Dit zorgde voor berichtgeving met negatief sentiment.
Naast het dragen van zwarte kleding kwamen er initiatieven op social media om de Nederlandse vlag omgekeerd op te hangen. Ook een boerenzakdoek of spijkerbroek in plaats van de Oranje wimpel was een optie. Met een PR-waarde van 32.582 euro en een bereik van 875.810 heeft één van de actievoerders Sander van der Kraan landelijke en regionale media zoals Libelle en RTV Rijnmond behaald met zijn actie. Zij benoemen de ‘armoed-safari’ en vergelijken de NOS Koningsdag-enquête, waarin bleek dat het vertrouwen van het koningshuis steeds verder afneemt, met de protestacties en ophef rondom het koningshuis.
Een ander terugkerend verhaal is het verhaal van Tiktokker Samira in Nine For News. Zij schreven dat Samira er juist voor kiest om naar Duitsland te vertrekken op Koningsdag, omdat ze een ‘pestpleurispokkenhekel’ heeft aan Koningsdag. Ze vindt dat we gewoon doen alsof we de ellende allemaal niet zien.
Een goedbedoelde actie of té commercieel?
De #LoveAmalia actie, opgezet door Linda de Mol in samenwerking met HEMA, zorgde ook voor veel commotie. Terwijl veel mensen het een mooi initiatief vonden, schoot het bij anderen in het verkeerde keelgat. Reacties als ‘zit Amalia daar wel op te wachten?’, ‘lekker zo’n commerciële actie’, ‘heel duurzaam’ en ‘geef de opbrengst aan een goed doel’ kwamen voorbij op Twitter en Instagram. Ondanks de kritiek heeft deze campagne, in vergelijking met andere campagnes rondom Koningsdag, het beste in de media gepresteerd. De hashtag had een PR-waarde van 11.274 euro en een potentieel bereik van bijna vijf miljoen mensen. De campagne werd onder andere benoemd in Story, Beau Monde, Mediacourant en RTL Boulevard.
Ook scoorde Kakhiel veel positieve publiciteit met hun oranje hesjes over de wegwerkers ‘ff wat bier wegwerker brb’. Daarnaast werd het nieuwe koninklijke GiG Hard Seltzer gelanceerd als hét nieuwe drankje op Koningsdag. Media als Adformatie, De Ondernemer en Marketing Tribune schreven over de royale inhaker. Dit zorgde voor een PR-waarde van 18.422 euro, een bereik van 146.375 en een overwegend positief sentiment.
Geen enkel festival kan tippen aan 538 Koningsdag in Breda
Dat het vieren van Koningsdag op populaire festivals als 538, SLAM! en Kingsland mateloos populair is, blijkt ook uit de online berichtgeving. In de 773 online berichten over het festival van 538 was het merendeel positief, maar toch was er kritiek. Dit ging onder andere over het introduceren van de softcups, waarbij de bezoekers één euro extra moesten betalen, bovenop de prijs van een biertje. Ook de volgens Twitteraars vals zingende Maan en Goldband kwamen er niet ongeschonden vanaf.
Het festival van Kingsland in Amsterdam kwam niet lekker op gang in de media. Media als NH Nieuws en AT5 vermelden dat de organisatie noodgedwongen het aantal bezoekers moest inkrimpen. Ook moesten ze anderhalf uur eerder stoppen vanwege het tournee van Metallica in de Johan Cruijff Arena. Daarnaast was er veel online commotie over mogelijke zakkenrollers op vrijmarkten en festivals waar de politie meermaals voor heeft gewaarschuwd. Tevens is Koningsnacht goed verlopen. Wat opvalt, is dat het ‘The Life I Live Festival’ een hogere PR-waarde en een hoger bereik heeft dan Kingdance en KingSize Arnhem. Het festival in Den Haag verscheen onder andere op NOS en NU.nl. Zij vermeldden dat er grote personeelstekorten waren en de organisatie opriep om niet meer naar het Noordeinde te komen in verband met de drukte. Ook omschreven vele regionale media zoals ZeelandNet het festival als een gezellige drukte.
Prinses Amalia krikt het online imago van het koningshuis omhoog
Ondanks de matige 6,5 die Willem-Alexander kreeg uit de NOS Koningsdag-enquête blijft onze koning, wellicht niet geheel onverwacht, het lid van het koningshuis met de meeste vermeldingen in de online berichtgeving, het hoogste bereik én de hoogste PR-waarde. Daarnaast is een jaarlijks terugkerend onderwerp van gesprek tijdens Koningsdag de outfits van het koninklijk gezin. Ondanks dat Máxima punten scoorde na het dragen van de Feyenoord-sjaal was 15% van de berichtgeving negatief. Dit kwam mede door de quote ‘we komen uit moeilijke tijden’ en het gesprek met de slachtoffers van de toeslagenaffaire. Daarnaast was het lintje voor Mitchell Esajas, voorman van Kick Out Zwarte Piet, een trending topic binnen het Koningshuis. Maar liefst 18% van de berichtgeving over het koningshuis ging over de lintjesregen.
Gaat Amalia Máxima voorbij?
Ook Amalia heeft een positieve invloed gehad op het algemene sentiment van Koningsdag. Online hadden veel mensen bewondering voor de ontspannen en vrolijk ogende Amalia. Ondanks alle bedreigingen verscheen ze in een kleurrijke en opvallende outfit. Margriet noemt het koningshuis ‘perfect gestyled’ en volgens JAN Magazine straalde het koningshuis in de stijlvolle looks. Daarentegen kreeg de tweet van royaltyverslaggever Josine Droogendijk over de ‘plussize’ outfit van de prinses veel kritiek. Wat opviel is dat LINDA in een artikel schreef dat niet Máxima, maar vooral Amalia werd geroepen langs de kant. In de online berichtgeving is ook terug te zien dat Amalia steeds dichter bij de populariteit van Máxima komt in vergelijking tot PR-waarde, bereik en sentiment. Het scheelt niet veel of ze schiet haar moeder voorbij.
Het koningshuis heeft nog een lange weg te gaan, maar ze zijn op weg naar het verbeteren van het imago. Ondanks de kritiek in de online berichtgeving omschrijven veel mensen het koningshuis als ‘ook maar gewone mensen’ en ‘zij maken ook weleens fouten’. Vooral eerlijkheid en vertrouwen zijn lastig terug te winnen. Als het aan Amalia ligt gaat zij dit herstellen en daar heeft de online berichtgeving ook vertrouwen in. Al hoopt Amalia nog niet op kort termijn.
Over Clipit
Clipit is sinds 2001 gespecialiseerd in media monitoring en analyses en insights. Met media monitoring volg je structureel berichten in online media, social media, print media, radio en TV over een bepaald onderwerp. Aan deze berichten worden metrics als PR-waarde, bereik en sentiment toegekend. Analyses en insights bieden duiding en interpretatie van alle media data. Wij structureren die enorme bak aan data en gieten het in een overzichtelijke rapportage. Interesse? Neem contact met ons op.